Monthly Archives: Februar 2020

  1. Vrhunska kava 6. del: Svežina in pravilno mletje kave

    Bogata in ostra, vendar kljub temu prijetna aroma, je zaščitni znak sveže praženih in sveže mletih kavnih zrn.
    Preberi več
  2. Vrhunska kava 5. del: Praženje kave

    Praženje je največja sprememba, ki jo kavno zrno doživi na poti od kavnega nasada do skodelice. V pražarni Escobar se zavedamo, da je kakovostno praženje hrbtenica našega delovanja.
    Preberi več
  3. Vrhunska kava 4. del: Kava je sadež

    Kava je sadež. Ko dozori, je čas za trgatev. Ker pridelek zori postopoma, je za vrhunske kave pomembno, da so obrane, ko so zrele. Edini način pravilnega obiranja, je torej ročni. Ko so kavne češnje obrane, jih je potrebno pravilno obdelati oziroma procesirati.
    Preberi več
  4. Vrhunska kava 3. del: Različne sorte

    Najbolj prepoznavne sorte kave vrste Arabica so Caturra, Catuai, Bourbon, Geisha, Mocca, Typica…
    Preberi več
  5. Vrhunska kava 2. del: Geografsko poreklo

    Ste se že vprašali, od kod prihaja kava iz skodelice, ki ste jo danes spili oziroma jo še boste ali pa jo imate pravkar v roki?
    Preberi več
  6. Vrhunska kava 1. del: Več kot le kofein

    Kaj je vrhunska kava in kaj vpliva na okus kave? Odgovor ni enostaven. Zato mu bomo posvetili serijo člankov, s katerimi vam bomo predstavili kaj vse vpliva na raznolike okuse kavnega sveta. Res je, da v pražarni Escobar s praženjem kavnih zrn oblikujemo okuse, ki jih okušate v vaši skodelici kave, vendar pa ne gre zapostaviti drugih pomembnih dejavnikov od zrna do skodelice.
    Preberi več
  7. V sodelovanju s pivovarno Pelicon je nastal Coffee Stout

    Coffee Stout je produkt, ki je nastal v sodelovanju mikropražarne Escobar z Vrhnike in mikro pivovarne Pelicon iz Ajdovščine.
    Preberi več
  8. Čuječnost ali kako umiriti misli ob skodelici kave

    Kava si je pridobila svetovno slavo na račun kofeina in njenih poživljajočih učinkov, zato najverjetneje nikoli ne bi pomislili, da je kava lahko v pomoč pri umirjanju in meditaciji.
    Preberi več