Nasveti za boljšo skodelico kave

 

Za vas smo pripravili izbor 10 nasvetov in trikov, ki smo jih že delili z vami preko storijev na našem Instagramu Escobar Coffee Roasters, sedaj pa smo jih zapisali še na našem blog zapisu, da si jih lahko kadarkoli preberete in izboljšate svojo kavno izkušnjo.

#1 KUPITE KAKOVOSTNO KAVO

Priporočamo kave z geografskim poreklom. Vse kave, ki imajo to srečo, da ne pristanejo v kavnih mešanicah v sebi nosijo sledi zemlje, kjer so dozorele.

Izberite kave z manjših farm, saj se kmetje res potrudijo in pridelajo najboljše.

Izberite kave z višjih nadmorskih višin, saj se tako okusi v kavnih zrnih med zorenjem razvijejo počasnejše, vendar so okusi boljši in aroma intenzivnejša.

#2 PRAVILNO SHRANJEVANJE KAVE  JE POMEMBNO

  1. Preverite datum praženja kave ob nakupu. Najboljša je sveže pražena kava, ki ob pravilnem pakiranju in shranjevanju ohrani polno aromo in okus mesec dni po praženju oziroma pri nekaterih kavah je zaradi njihovih naravnih značilnosti polnost okusa še daljša.
  2. Zaščitite kavo pred kisikom in svetlobo. Kavo lahko shranjujete v originalni embalaži, če jo po prvem odpiranju lahko ponovno zaprete z zadrgo na vrečki. Vrečko vedno zaprite tako, da v njej ostane čim manj zraka, ki bi reagiral s kavo. Če kavo hranite v posodi, se mora dobro zapirati in ščititi kavna zrna pred svetlobo in vstopom zraka.
  3. Shranite kavo na pravem mestu. Vlaga, svetloba in toplota niso zaželene, kavo je treba hraniti na hladnem, suhem in temnem mestu. To je lahko omara ali shramba, če jo imate. Kava je higroskopska, kar pomeni, da absorbira vse v svojem okolju, vključno s kisikom, aromami in vlago.
  4. Kupite manj zaloge in meljite sproti. Če je le možno, da si kavo meljete sami, vam priporočamo, da kupite kavo v zrnju, zmeljete le količino, ki jo potrebujete za pripravo. Proces staranja je namreč veliko hitrejši pri mleti kavi, ker je na voljo več površine za oksidacijo.
  5. In še to, ne shranjujte kave v hladilniku, kjer se bo navzela neprijetnih vonjav in vlage.

#3 MEHKA VODA JE BOLJŠA ZA PRIPRAVO DOBRE KAVE

Kava je boljša, če jo pripravite z mehko filtrirano vodo. Če živite na območju z mehko vodo, ta del lahko preskočite. Če pa imate trdo vodo, vam svetujem nakup filtra (npr. Brita) To bo naredilo razliko v okusu.

#4 IZBOR KAVE PRI LATTE NAPITKIH (KAVI Z DODANIM MLEKOM) JE POMEMBEN

Čeprav smo v naši pražarni ljubitelji kave brez vseh dodatkov, saj nas navdušujejo čisti okusi kav s poreklom, občasno dodamo v skodelico tudi mleko.

  • Za dobro belo kavo ali kapučino izberete kavo, ki ima polno telo, da boste okusili kavo, tudi po tem, ko jih boste dodali mleko.
  • Zaželeno je tudi, da ima kave vsaj malo sadnih not in kislin, ki se potem lepo povežejo tudi z mlečnimi kislinami.

#5 PRAVILNO IZBERITE IN PRIPRAVITE MLEKO

To je nasvet za ljubitelje bele kave in kapučina. Če le niste občutljivi na laktozo ali mlečno maščobo, si izberite pravo polno mastno mleko. Lahko tudi z bližnje kmetije.

Pazite, da mleko, ki ga zlijete v skodelico kave, ne bo prevroče, saj mleko nad 70 stopinjami bistveno spremeni svojo kemijsko strukturo, to slabo vpliva na njegov okus.

Nikoli ne pogrevajte mleka ponovno.

Vedno uporabite le sveže mleko. Izogibajte se uporabi smetane, saj visoka vsebnost maščob dejansko prekrije brbončice vašega jezika in povzroči, da ne boste mogli okusiti kave.

#6 ZMELJITE KAVO TIK PRED PRIPRAVO

Pražena kava se ne kvari in ima dolg rok trajanja, vendar pa se hitro »postara«, kar pomeni, da po praženju z dneva v dan izgublja ključne kakovosti, s katerimi nas očara. Proces staranja še veliko hitreje poteka pri mleti kavi.

Svetujemo vam investicijo v kakovostni kavni mlinček. Mletje kavnih zrn tik pred pripravo bo zagotovo dvignilo kakovost vaše kavne izkušnje na višji nivo. Ne le vaša kuhinja, tudi skodelica kave, bo bolj okusna in aromatična.

Ps. Naš najljubši ročni kavni mlinček je Comandante.

#7 PRAVILNO MLETJE KAVE ZA RAZLIČNE NAČINE PRIPRAVE

Slovarček, ki ga v naši pražarni uporabljamo za ponazoritev finosti mletja ima 5 osnovnih kategorij

  • ZELO GROBO MLETA KAVA
  • SREDNJE GROBO MLETA KAVA
  • SREDNJE FINO MLETA KAVA
  • FINO MLETA KAVA
  • TURŠKO MLETA KAVA

Navedene stopnje mletja, ki jih bomo podrobneje opisali v nadaljevanju, naj služijo za orientacijo. Naj vam bo spodbuda za eksperimentiranje, da boste mlinček nastavili na pravo velikost.

Po naših izkušnjah je najtežje najti pravo strukturo mletja za pripravo kave na espresso aparatih.

ZELO GROBO MLETJE

Kako izgleda?

Kava ima zelo grobo teksturo, vsebuje večje delce.

Kdaj ga uporabljamo?

Primerno je za pripravo kave na način french press, pa tudi za pripravo kave s hladno ekstrakcijo, t.i. cold brew ter profesionalno okušanje kave t. i. cupping.

SREDNJE GROBO MLETJE

Kako izgleda?

Ima teksturo finega peska.

Kdaj ga uporabljamo?

Ima teksturo finega peska, primerno je za pripravo kave na Chemex način.

SREDNJE FINO MLETJE

Kako izgleda?

Spominja na grobi sladkor oziroma sol.

Kdaj ga uporabljamo?

Primerno je za pripravo na filter način, tudi s pripravljalniki kave V60, aeropress ali perculator.

FINO MLETJE

Kako izgleda?

Ima teksturo mivke.

Kdaj ga uporabljamo?

Primerno je za pripravo kave na espresso aparatu ali s kafetjero.

ZELO FINO MLETJE

Kako izgleda?

Pravzaprav izgleda kot prah.

Kdaj ga uporabljamo?

Primerno je za pripravo kave v džezvi.

#8 DOZIRAJTE NATANČNO

Vedno okusna kava v skodelici je pripravljena skrbno, brez odstopanj in po receptu, ki ga lahko ponovimo. To pomeni, da priprave ne prepustimo naključju. Enako kot pri peki sladic je priporočeno, da se držimo recepture.

Osnovne recepture oziroma recepte za pripravo kave v domači kuhinji, ki naj vam bodo za orientacijo, najdete na escobar.si:

Mi se pri pripravi kave za goste največkrat prislužimo tehtnice. Na tak način je do grama natančno odmerjena količina vode in prav tako količina kave.

Pri domači uporabi pa imamo žličko, s katero lahko odmerimo kavo zelo natančno.

#9 ČISTOČA V VSEH KORAKIH PRIPRAVE KAVE JE POMEMBNA

Aparati oziroma pripomočki za pripravo kave naj bodo res čisti. Ne glede na to, katero opremo oziroma pripomočke uporabljate. Pri kavnem aparatu skrbite za redno čiščenje in vzdrževanje.

Džezvo dobro očistite z detergentom za pomivanje posode in svežo vodo. Kafetjero, aeropress, french press… najprej razstavite.

Dele, ki niso občutljivi, očistite z detergentom za pomivanje posode ter dobro sperite z vodo. Samo splakovanje z vodo ni dovolj. Temeljito čiščenje bo preprečilo kopičenje kavnih olj, ki povzročajo zastarel in grenak okus v vaši kavi.

#10 KAVA NAJ SE MALCE OHLADI PREDEN JO ZAČNETE PITI

Preden kavo servirate in začnete piti, počakajte približno toliko časa, kot ste porabili za pripravo, da se kava umiri in se večji delci usedejo na dno posode. To pravilo velja za turško kavo ali french press. Naj vas ne skrbi, da bi prišlo do pretirane ekstrakcije. Ko se naredi usedlina, se postopek kuhanja konča, na enak način kot pri cuppingu. Tudi kave pripravljene z V60, Chemex ali Aeropress metodami, ki nimajo usedline, boste lepše (in lažje) okušali, ko se bodo rahlo ohladile.

Edina izjema je espresso. Popijte ga ekspresno, dokler ima lepo kremasto strukturo na vrhu. Krema iz kavnih olj deluje kot pokrov, ki pokriva espresso in ohranja arome v skodelici.