V soboto, 20. maja 2017, je med 9. in 17. uro potekal 2. festival kave na Vrhniki. Na dogodku so obiskovalci poleg kav iz naše ponudbe in Cankarjeve skodelice kave lahko degustirali kave različnih slovenskih ponudnikov.

Delavnica spoznavanja in okušanja ekskluzivnih kav

Najbolj je navdušila delavnica spoznavanja in okušanja ekskluzivnih kav s pametnim kavnim aparatom GINA, ki je postal slovenska uspešnica platforme množičnega financiranja Kickstarter. Celoten dogodek je povezoval Dr Noah Charney, ki je najbolje prodajan ameriški pisatelj, profesor, kolumnist ter najbolj goreč podpornik Slovenije, čeprav priseljen.

Ekskluzivne kave vsega sveta

Glavne zvezde pa so bile ekskluzivne kave, ki smo jih prav za to priložnost spražili v naši pražarni. Na meni tokratnega dogodka smo umestili:

* Indijsko različico kave Kopi Luwak, ki jo pogosto imenujejo tudi “najdražja kava na svetu”. To je kava, ki gre skozi prebavni trakt cibetovk. Zaradi posebnega prebavnega sistema in encimov, ki sodelujejo pri prebavi, tako zrna dobijo poseben okus. Iztrebljena zrna nato delavci poberejo in očistijo. Zaradi tega dolgotrajnega postopka in dejstva, da na leto lahko pridelajo le omejeno količino kave, se cena povzpne na več 100 evrov za kilogram.

* Kavo Jamaica Blue Mountain. Uspeva na območju “Modrih gora” na nadmorski višini vsaj 910 m na Jamaiki, kjer unikatni klimatski pogoji vplivajo na to, da ima kava zelo specifičen okus in arome.

* Kavo iz Himalaje, ki uspeva pod pobočji najvišje gore sveta Mont Everest. Tudi ta kava spada v višji cenovni segment. Ima zelo polno teksturo ter prijetne arome in okuse karamele, temne čokolade in mandljev.

Od zrna do skodelice

V popoldanskem delu festival smo izvedli še delavnico, v okviru katere smo predstavili koncept “Od zrna do skodelice” ter ter protokol okušanja kave. Okušali smo štiri zanimive kave s poreklom (Panama Fincal el Carmen Geisha, Nepal Mont Everest Estate, Honduras Capucas in Portoriko Finca La Sandra).

Poleg omenjenih strokovnih delavnic so program dogodka popestrile tudi delavnice za velike in majhne otroke (espresso slikanje in ustvarjanje kavnih kroglic za kopel). Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi zanimive filme o kavi.

Nas je druženje na 2. Festivalu kave navdušilo in nam dalo novo energijo za kavne izzive. Pravijo, da v tretje gre rado, zato upamo, da se vidimo prihodnje leto na Vrhniki.

Hvala tudi glavnemu organizatorju Zavodu Ivana Cankarja Vrhnika za odlično organizacijo.

Fotogalerija dogodka >>