Nakup kave za domače gospodinjstvo

Nakup kave za domače gospodinjstvo s tretjim valom kave (The Thired Wave of Coffee), ki počasi zajema tudi Slovenijo, postaja vedno večji izziv. Ob nakupu se pojavljajo vprašanja, od kod kava prihaja, katere sorte zrn so v njej, kdaj je bila spražena, kateri so okusi, ki se bodo poigravali z vašimi brbončicami, kako kavo pripraviti?

Če še niste pravi kavni strokovnjak, se je v množici informacij precej lahko izgubiti. Naj vas pospremimo v svet vrhunskih kav z nekaj nasveti, na katere informacije na kavni embalaži je dobro biti pozoren.

Nasvet #1: POREKLO

Dober znak je, če na embalaži najdete informacij o poreklu kave, podatke iz katere države oziroma pokrajine, na kateri nadmorski višini je dozorela, način procesiranja in celo sorte. Čeprav morda na začetku ne boste znali raztolmačiti vseh podatkov, so podatki dober znak, da pražar pozna poreklo in je kava dobre kakovosti.

Izognite se kavam, ki so označene zgolj s podatkom 100 % Arabica. Slednje pomeni, da pražarji nimajo na voljo informacij iz prve roke, od kod prihaja surovina. Res je, da kava vrste Arabika spadajo med bolj kakovostne in aromatične, vendar je še veliko drugih dejavnikov, ki kavo dvignejo na vrhunski nivo.

Nasvet #2: DATUM PRAŽENJA VS ROK TRAJANJA

Dober znak je, če na embalaži najdete zabeležen datum praženja kave. Pri nas priporočamo, da kavo porabite največ tri do štiri tedne po praženju, ko so arome in okusi najbolj bogati, čeprav ne moremo reči, da velja enako pravilo za vse kave. Točne informacije kdaj je določena kava najboljša, vam lahko zagotovi pražar, ki svoje produkte najbolje pozna. Bistveno pa je, da ustrezen datum praženja zagotavlja kakovost, prav tako vam pove, da je pražar pozoren, da končnega kupca seznani s tem podatkom.

Izognite se kavam, kjer je na embalaži odtisnjena zgolj zakonsko določena informacija o roku trajanja. To pomeni, da lahko kupite kave, ki so zapakirane že leto dni ali celo več. Veliko več o kakovosti kave pove datum praženja.

Nasvet #3: MIKRO PRAŽARNA VS TOVARNE

Najboljša kava je pražena v majhnih količinah glede na povpraševanje. Surovine pražarji kupujejo sezonsko, profil praženja pa je prilagojen vsaki kavi posebej, največkrat je tudi srednje ali svetlo praženje.

Izognite se komercialnim kavam. Kadar je treba kupiti in spražiti velike količine kave za številne trgovske police, je težko kupovati zgolj kakovostno sezonsko kavo. Pri komercialnih kavah so v igri kave, ki jih gojijo na industrijskih plantažah, kjer je najpomembnejše pridelati čim več, po čim nižji ceni. Gre za velike količine kave, nekatere so lahko obrali že več let prej, preden so sploh prišle do pražarne, prav tako so bile lahko kave pražene že več mesecev prej, preden so prišle na trgovsko polico.

Sedaj veste nekoliko več, vendar naj vas to ne ustavi pri vaši radovednosti in raziskovanju kavnega sveta. Če se znajdete v mikropražarni ali v lokalni kavarni oziroma trgovini, kjer pražijo oziroma prodajajo sveže praženo kavo, vprašajte za nasvet, katero kavo priporočajo. Če v bližini nimate pražarne ali prodajnega mesta, vas vabimo, da obiščete našo prenovljeno spletno trgovino www.escobar.si, kjer vsak dan na vas čaka sveže pražena vrhunska kava.

Prav tako smo vam vedno na voljo za vprašanja.