Nekaj več kot stoletje kasneje se na Vrhniki z dogodkom Festival kave piše nova zgodba o Skodelici kave, prva je namreč nastala izpod peresa znanega slovenskega pisatelja Ivana Cankarja.

 

Namen festivala, ki je potekal v soboto, 14. maja, je bil na Vrhniko privabiti čim več ljubiteljev kave tako tistih, ki se s kavo ukvarjajo profesionalno kot tudi tiskih, ki so ljubitelji te pijače in jo uživajo zaradi poživitve, zaradi okusa, ob druženju s prijatelji …

Različni ponudniki in raznovrsten spremljevalni program sta obiskovalcem pokazala, kako pester je kavni svet. Na prvem festivalu, ki ga je organiziral Zavoda za turizem, kulturo in šport Vrhnika so se v predstavili predvsem manjši ponudniki, kot soorganizator festivala pa je sodelovala tudi naša pražarna.

Obiskovalci so pri nas lahko poiskusili hišno mešanico Skodelica kave in kavo s poreklom Honduras Marcala. Kave smo pripravljali na več različnih načinov, in sicer kot turško kavo in aeropress, pri obiskovalcih pa so bili najbolj priljubljeni različni espresso napitki. Mojstrsko sta jih na kavnem aparatu pripravljala člana Experimenta, ki se ukvarja s profesionalno postrežbo kave. Poleg klasičnih napitkov, kot so espresso, capuccino, latte macchiato, smo na meni vključili tudi kavne napitke, postrežene v epruveti, kavo z ocvirki, espresso z dodatkom kokosa, kardamoma.

Obiskovalci so sveže praženo kavo iz naše pražarne lahko kupili tudi za domov. Kavo smo mleli kar na stojnici, marsikoga je očaral vonj po sveže praženi in sveži mleti kavi. Kava ima namreč najintenzivnejšo aromo in najboljši okus do mesec dni po praženju, potem pa se začne krivulja arom in okusov strmo spuščati.

Festival je bil priložnost, da smo ljudem lahko pokazali, da tudi kavo lahko z nivoja vsakdanje dobrine postavimo ob bok vrhunskim produktom, kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade …

Na delavnici okušanja kave smo udeležence seznanili s pestro paleto arom in okusov, ki jih v sebi skrivajo kavna zrna, ter prikazali protokol okušanja kave. ki je vsakdanja praksa v kavni industriji.

V okviru potopisa z naslovom Potovanje s perspektive kavnega zrna, ki smo ga pripravili v popoldanskih urah festivala, pa smo prikazali dolgo in pestro pot kavnega zrna s kavnih farm do skodelice. Zgodba o dobri kavi se namreč začne že na farmi, kjer kmetje dajejo več pozornosti vzgoji kakovostnih sort, izboljšujejo in optimizirajo spravilo in predelavo obranega pridelka. Predvsem pa je pomembno tudi tesnejše vzpostavljanje odnosov med pridelovalci kave, trgovci in pražarji, kar je praksa tudi v naši pražarni.

Pozitivna energija in pozitivni odzivi pa so dober razlog, da dogodek postane tradicionalen, Vrhnika pa kavna destinacija, ki jo boste obiskali naslednjič, ko si boste zaželeli dobre kave :)

Se vidimo prihodnje leto!