Coffee Stout je produkt, ki je lani nastal v sodelovanju mikropražarne Escobar z Vrhnike in mikro pivovarne Pelicon iz Ajdovščine.

O pivovarni Pelicon

Ajdovska pivovarna je zaživela novembra leta 2013 v ajdovskih Palah pod vodstvom Anite Lozar in Mateja Pelicona. Pri varjenju je njuno vodilo kreativnost, zato se ne oklepata ustaljenih okvirov in v svojo ponudbo vedno znova dodajata številne novosti v sodelovanju z drugimi butičnimi proizvajalci.

Sodelovanje pivovarne in pražarne

Eno takšnih sodelovanj je tudi Coffee Stout, ki je pravzaprav nadgrajena različica Peliconovega temnega piva Stout. Gre za nefiltrirano temno pivo, ki ima že brez dodatka kave nežno aromo espresso kave, ter z okusom po črni čokoladi polnjeni s sladko karamelo. Kombinacijo štirih temnih ječmenovih sladov v pivu podpre slovenski hmelj v pookusu.

Coffee Stout

Bogati okusi temnega piva so bili iztočnica za idejo »kavnega piva«, ki je lani na plodna tla pravzaprav padla v krativnem centru Poligon, katerega namen je razvijanje in udejanjenje podjetniških idej. V Coffee Stoutu sta se združila dva različna, vendar kljub temu podobna svetova butičnega piva in kave.

Glede na okuse, ki prevladujejo v temnem pivu smo v pražarnici vrhunskih kav Escobar poiskali kavo, ki okusom v pivu najbolje parira. Izbrana kava prihaja iz Hondurasa, natančneje iz regije Marcala. Kavo Marcala označujejo rahlo sadno sladka aroma ter prijetno usklajeni okusi karamele in lešnikov. Kava ima polno telo, ki v pookusu pusti na jeziku prijeten kremast občutek ter bogati kavne note v okusu in pookusu piva.

Coffee Stout tako prinaša zanimivo kombinacijo okusov, ki je povezala mikropridelovalce in ljubitelje slovenskih proizvodov iz lokalnega okolja.

Avtor fotografije: Miha Bratina