Nasvet za pripravo okusne in aromatične kave s pripravljalnikom Hario V60

Za pripravo drip kave vam svetujemo uporabo opreme Hario, ki prihaja z Japonske, kjer že od leta 1921 izdelujejo izdelke iz stekla za pripravo čajev in kave. Hario ima čist in preprost dizajn, taka je tudi kava, ki jo pripravimo s pripravljalnikom Hario V60.

Potrebujete

  • ~ 5 min
  • 33 g srednje grobo mlete kave, priporočamo, da si izberete kave iz naše ponudbe Specialty kav
  • 500 ml vode
  • opremo Hario

Korak 1 

Priprava – v posodi za segrevanje vode Hario Buono segrejte vodo do vrelišča. Pripravite filter Hario, prepognite ga po robu in položite v pripravljalnik. V60 postavite nad skodelico. Filter prelijte z vročo vodo, s tem se izognete morebitnemu papirnatemu priokusu v skodelici kave, obenem pa pred uporabo segrejte pripravljalnik in skodelico. Vodo zlijte iz skodelice.

Korak 2 

Mletje – tik pred pripravo zmeljite približno 33 g kave. Kava naj bo mleta za filter pripravo, kar pomeni malce bolj grobo kot kuhinjska sol. V pripravljalnik V60 stresite zmleto kavo.

Korak 3 

Prelivanje - temperatura vode naj bo čim višja, s prelivanjem začnite takoj ko voda zavre. Z nežnim curkom prelijte kavo s 50–60 ml vode in počakajte 20–30 sekund, odvisno od količine kave, opazujte, kako živahno se iz sveže pražene kave izločajo plini. S krožnimi gibi počasi, s kratkimi premori, dolivajte vodo, prelivajte temnejše lise in se izogibajte svetlejšim, med pripravo lahko tudi z žličko premešate kavo in vodo v pripravljalniku Hario V60. Ko kavo čim bolj enakomerno prelijete s 500 ml vode, pripravljalnik na koncu še močno zarotirate, da se kava ne oprime robov ter je ekstrakcija čim bolj učinkovita. Počakajte, da vsa voda počasi ponikne v kavo ter arome in okuse prelije v skodelico kave oziroma v stekleni vrč Hario V60 Range.

Namig: Navedene količine zadostujejo za pripravo dveh skodelic kave. Pripravljeno kavo najprej okusite brez vseh dodatkov, nežen in čist okus kave pogosto preseneti. Drip kava je okusna in osvežujoča tudi v hladni obliki. Postavite jo v hladilnik za nekaj ur in se z njo osvežite v vročih poletnih dneh.

Oglejte si video recepturo za drip kavo pripravljeno s Hario V60