Nasvet za pripravo okusne in aromatične kave

Kuhanje v kafetjeri je priljubljen italijanski način priprave močnejše kave. Izumil jo je Renato Bialetti leta 1933.

Potrebujete

~ 5 min 

srednje fino mleto kavo do roba sita kafetjere / do varnostnega ventila spodnjega dela kafetjere

kafetjero

Korak 1 

Pripravite sveže praženo kavo, kafetjero in segrejte vodo.

Korak 2

Sito kafetjere napolnite s sveže zmleto kavo do roba. Kave ne tlačite ali stiskajte.

Korak 3 

V spodnji del kafetjere do varnostnega ventila nalijte vročo vodo. Vroča voda bo skrajšala postopek priprave, okus tako pripravljene kave pa bo bolj bogat. Kava namreč ni ljubiteljica previsokih temperatur, zato se izogibajte dolgotrajnemu segrevanju vode na temperaturah blizu vrelišča, ki vplivajo na to, da je ekstrakt kave v skodelici bolj grenak.

Korak 4 

Sito vstavite v spodnji del kafetjere, ker je vroč zaradi vroče vode, ga trdno primite s krpo ter privijte še zgornji del kafetjere. Vse skupaj pristavite na grelno ploščo.

Korak 5 

Ko zaslišite brbotanje in pokanje, odstavite kafetjero in vsebino takoj prelijte v skodelico. Kavo, pripravljeno s kafetjero, ponudite s kozarcem vode, s katero si očistite okušalno paleto na jeziku. Po želji sladkajte, dodajte mleko, malo smetane …

Namig: Za vedno okusno kavo brez nezaželenih priokusov kafetjero po vsaki uporabi razstavite in vse dele dobro očistite z vodo. Da se ostanki kave ne zasušijo, dele splaknite čim prej po kuhanju in jih osušite, preden kafetjero sestavite.