Spoznajte našega pražarja še malce bolj osebno in njegovo razmišljanje o delu, ki ga opravlja.

Zanj smo pripravili tri zanimiva vprašanja.

Kaj te najbolj navdušuje pri tvojem delu?

Navdušuje me, da lahko s svojim delom vplivam na spremembe, za katere mislim, da so dobre za našo prihodnost. Pražarna Escobar je bila prva v Sloveniji, kjer smo se lotili praženja manjših količin kave iz segmenta Specialty kav. Navezeli smo stike s pridelovalci in v Slovenijo začeli uvažati kave po t. i. direct trade modelu.

Na ta način v kavni posel vnašamo transparentnost in spreminjamo star kolonialni model trgovanja, ki je številne pridelovalce pahnil na rob revščine.

Zame osebno je zelo pomembno tudi, da ljudem pri svojem delu pokažem raznolikost kavnega sveta. Vesel sem, da je vedno več posameznikov, za katere je kava veliko več kot le skodelica kofeina.

Kava je zame pijača, s katero lahko spreminjam navade ljudi na boljše in s katero se ustvarjam vezi. Moje delo s kavo mi nudi priložnost, da na pozitiven način vplivam na okolje, v katerem živim in tudi na okolje, od koder prihajajo kave v našo pražarno.

Kaj te najmanj navdušuje pri tvojem delu?

Številni pridelovalci so še vedno vpeti v primež globalne kavne industrije, kar jim ne omogoča dostojnega življenja. Želim si, da bi pridelovalci imeli močnejši glas in da bi jih lahko bolj neposredno nagradili za odlično delo, ki ga opravljajo.

Pred kratkim sem v ameriški seriji Shark Tank zasledil idejo mlade Kenijke, ki je v svoj poslovni model upeljala napitnine za pridelovalce kave. Gost v kavarni lahko z napitnino nagradi ne le bariste, ampak tudi pridelovalce, če je bil s kavo zadovoljen. Podjetje namreč zbira napitnine preko posebnega sistema, in nato mesečno zbrani znesek napitnin nakaže neposredno pridelovalcem. Podobno idejo bom implementiral tudi v svoji kavarni, ki jo želim odpreti v prihodnje. S tem bo neposredni stik med pridelovalci in končnimi kupci, še bolj tesen.

Kaj bi počel, če ne bi bil pražar?

Verjetno bi bil še vedno gasilec, to je delo, ki sem ga opravljal v Združenih državah Amerike, preden sem spoznal ženo Katjo in preden sem se preselil v Slovenijo.

Ali pa bi imel svoj kavni nasad v Hondurasu. To je še ena želja, ki jo imam na seznamu :)