Način uživanja v kavi je odvisen od vsakega posameznika. V svetu specialty kav je pogosto dodajanje mleka v skodelico kave označeno kot nezaželeno dejanje. Toda v resnici lahko nekatere kave dodatek mleka obogati, so pa tudi kave, v katere mleko nikakor ne paše. Odvisno je od kave in od načina priprave. V nadaljevanju vam povemo kaj menimo - bela kava, kava z mlekom, kapučino - da ali ne?!

Mleko v skodelici kave ni vedno dobra ideja

Barista ali pražar, ki dobro pozna svoje kave, bo zagotovo znal svetovati, kdaj dodati mleko in kdaj ne. Pravzaprav ima večina Specialty kav prijetne in naravno sladke okuse, zato mleko ali sladkor v skodelici kave nista potrebna oziroma zaželena. Od zrna do skodelice je bilo vloženo veliko truda, dela in časa, zato da so okusi čisti in usklajeni. Mleko bi enostavno »povozilo« vrhunske naravne okuse. Če si pripravite res vrhunsko (in drago) Specialty kavo, ji dodate mleko ali smetano, naredite enako napako, kot bi vzeli vrhunsko steklenico Cabernet Sauvignona in si pripravili »špricar«. To seveda lahko naredite, ampak ni smiselno.

Kave iz Escobar ponudbe, za katere vam priporočamo, da jih okusite brez vseh dodatkov, so:

Kavni okusi so specifični in kompleksni, zato jih je vredno okusiti brez vseh dodatkov.

Zakaj se dodaja mleko v skodelico kave?

Številni kavopivci že celo življenje kavi dodajajo mleko. Ne pozabite, da večina kave, pridelane in prodane kave na svetu, potrebuje nekaj, kar jo naredi bolj okusno ali pitno. Poceni klasični kavi običajno manjka sladkosti in je pogosto izjemno grenka. Oziroma intenzivnega okusa zaradi temnejšega praženja. Dodajanje mleka je priročen način za zmanjšanje grenkobe in izboljšanje teksture. Številnim kavopivcem dodajanje mleka v skodelico kave pride v navado, zato enako storijo tudi, če dobijo skodelico kakovostne kave, ki je bila skrbno pridelana in pražena. Če zares želimo uživati v latte napitkih, torej uživati v okusih kave z dodatkom mleka, ja pomembno vedeti, kakšna je kava v skodelici in kdaj se bodo mlečne in kavne kisline v skodelici lepo povezale. Tudi, če vedno pijete kavo brez mleka, vas znajo nekateri latte napitki prijetno presenetiti. Pomembno je, da upoštevate svoje želje in navade, vendar je občasno dobro preizkusiti tudi kaj novega, kar dvigne kavno izkušnjo na višji nivo.

Kave iz Escobar ponudbe, ki se lepo povežejo z mlekom so:

Kaj je v mleku in kako lahko izboljša kavo?

Sladkor, beljakovine in maščobe so tri najpomembnejše sestavine mleka, ki vplivajo na okus in teksturo. Mleko v kavo največkrat dodamo, da poudarimo sladkobo in zmanjšamo grenke note.

Mlečni sladkor oziroma laktoza pri pravilnem segrevanju razpade na spojine slajšega okusa. Ob segrevanju mleka moramo biti pozorni, da najdemo tisto točko v okusu, ko je mleko najbolj prijetnega sladkega okusa (okoli 60 do 70 °C), kar bo pozitivno vplivalo tudi na okus latte napitka. Če pa ste kdaj spili zelo vroče mleko, ste okusili tudi zažgan okus, kjer so prevladovale grenkobe. Preveč segreto mleko vas bo opeklo, obenem pa bo grenkobe čutiti tudi v skodelici kave.

Beljakovine v mleku so nujne za povezovanje. Mleko z višjo vsebnostjo beljakovin ni samo boljšega okusa, ampak bo tudi bolje penilo. Za lepo mlečno peno je treba mleku dodati tudi zrak, ki se veže na mleko in mu daje obliko in teksturo.

Maščoba daje mleku gosto in svilnato strukturo. V naši pražarni za latte napitke priporočamo polnomastno mleko, saj bo dalo najbogatejši okus in teksturo. Kot najbolj zdravo in okusno mlečno alternativno pa vam priporočamo mandljevo ali ovseno mleko.

Še nekaj nasvetov glede mleka:

  • Mleko hranite na hladnem
  • Mleka nikoli ne pogrevajte
  • Večja vsebnost maščob in beljakovin za boljšo teksturo
  • Mleka ne segrevajte nad 70 stopinj Celzija

Če povzamemo…

Mleko v skodelici kave je sprejemljivo. Kljub temu da Katja in Omar iz pražarne Escobar navadno pijeva kavo brez vseh dodatkov, saj naju navdušujejo kavni okusi raznolikih porekel, kavnih sort in načinov procesiranja, si občasno zaželiva tudi dodatek mleka v skodelico kave. Največkrat kapučino. Če pri vas velja enako, vam priporočava, da za latte napitke izberete srednje oziroma celo malce bolj temno pražene kave. Kave in kavne mešanice pražene za espresso bodo zagotovo prava izbira.

Ne priporočava pa, da za latte napikte izberete kave, ki imajo naravno sadne in kompleksne okuse, saj bodo v kombinaciji z mlekom prevč kisle.

PS. Sedaj, ko veste kako izbrati kavo za latte napitke, imava za vas še nasvet, kako odličen kapučino pripraviti v domači kuhinji. 

Oglejte si 7. epizodo naše mini serije KofiTok, v kateri vas korak za korakom vodiva do odličnega kapučina!