Tokrat vam naš pražar Omar predstavlja svojo domovino, Honduras. Kljub temu da je svoj dom pred devetimi leti ustvaril v Sloveniji, ga na Honduras še vedno veže družina in pa seveda kava.

Honduras je obmorska država v severni Srednji Ameriki. Na zahodu meji na Gvatemalo in Salvador, na jugu na Nikaragvo. Obdajajo pa ga številne peščene plaže ob Karibskem morju in Tihem oceanu.

Tropsko podnebje je idealno za pridelavo tropskega sadja in seveda kave. Že od nekdaj je bil Honduras eden izmed vodilnih izvoznikov kave (poleg banan), v zadnjih 20 letih pa proizvodnja kave še vedno konstantno narašča. Pridelajo največ kave med vsemi državami Srednje Amerike, na svetovni lestvici so trenutno na sedmem mestu. Napolnijo več kot 5 milijonov kavnih vreč (69 kg), vse sorte Arabica.

Danes se več kot 100.000 družin po Hondurasu ukvarja s proizvodnjo kave. 95 % teh je malih kmetov in 70 % kmetuje na manj kot 2 hektarjih (kar predstavlja približno 30 % celotne proizvodnje države). Honduras pa spada med tiste države pridelovalke kave, ki se v zadnjih letih načrtno usmerjajo v pridelavo kakovostne Specialty kave. Več kot 30 % vseh pridelovalcev kave, se je že postopoma premerilo v Specialty segment. Honduras ima namreč vse naravne pogoje, rodovitna tla, nadmorske višine (večina kmetij leži višje kot 1000 m nad morjem) in prijetno mikroklimo, kar je pomembno za pridelavo kakovostnih kav.

Veliko podporo kmetom nudi tudi IHCAFE, Honduraški Inštitut za kavo, ki pridelovalcem nudi tehnično pomoč, usposabljanja, razvoj nasadov in sadik, vzpostavili so inovativne sisteme za zatiranje škodljivcev in podporo pri dostopu do posojil z nizkimi obrestnimi merami. Na pobudo IHCAFE se je v Hondurasu po vzoru drugih držav pridelovalk kave vzpostavil program izobraževanja s področja Okušanja kave (Coffee Cupping), preko katerega mladi pridobijo znanja za delo v kavni industriji in obenem spoznajo standarde kakovosti.

Ker naš glavni pražar prihaja iz Hondurasa, smo se letos odločili, da vam ponudimo priložnost, da spoznate raznolikost kav iz Hondurasa.

Izkoristite priložnost in okusite tri Specialty mikrolote (El Roble, Capucas, Aruco) in pridelovalce, ki jih pridelujejo. Pridne roke družin iz visokogorskih območij Hondurasa namreč pridelujejo kave, ki so po našem mnenju najboljše na srednjeameriški celini.

P. S. V ponudbi ostaja tudi kava iz pokrajine Marcala, ki je stalnica v naši ponudbi, vrnil pa se je tudi brezkofeinski Honduras.