Bliža se konec leta. Naredili smo nekaj retrospektive na naše delo in tako je nastal mini intervju z vprašanji, ki jih pogosto zastavite našemu pražarju.

V intervju smo dodali še vprašanje, v katerem Omar odgovarja: »Za konec leta imam zate Tri čudeže«!

Preberite do konca in izvedeli boste, na kaj namiguje.

 

Na slovenski mikro pražarski sceni si aktiven že več kot desetletje. Pražarna Escobar je zaorala ledino Specialty kav in utrla pot slovenskim mikro pražarnam. Kako bi na kratko strnil pogled na to obdobje?

Neustrašno in s strastjo sem leta 2011 prižgal pražarski stroj in z enako strastjo pražim kavo tudi več kot desetletje kasneje. Vesel sem, da me je Slovenija sprejela. Ustvaril sem si družino. Kava pa mi je dala službo, hobi, kariero in na tej poti sem spoznal ogromno izjemnih posameznikov.

V čast mi je, da se kava pražena v Escobar pražarni vrhunskih kav streže v nekaterih najboljših kavarnah po Sloveniji. Prav tako so naše kave na policah v družbi kakovostnih izdelkov v številnih manjših trgovinah po Sloveniji. Enako kot na začetku je moj cilj, da vsako kavo spražim tako, da v skodelici ponudi najboljše arome in okuse glede na poreklo, sorto in način procesiranja. Vsako naročilo je še vedno praženo in pakirano sproti v skladu s povpraševanjem.

Še naprej je naš namen, da so naši produkti in tudi storitve kakovostni, saj je najlepše graditi dolgoročno odnose. Zadovoljni poslovni partnerji in zadovoljni kavopivci so najlepše plačilo za trud, ki ga vlagamo v naše delo.

 

Coffee cupping je vsakdanja praksa v delovniku pražarja. Si se kdaj srečal s kavami, ki so te pustile brez besed?

Največ cuppingov v naši pražarni posvetimo kontroli kakovosti, saj želimo, da smo konstantni glede okusov in kakovosti naših kav. Najbolj mi je v spominu ostal cupping, ki se je zgodil pred več kot desetimi leti, ko sem prvič okusil najboljše kave sorte Geisha iz Paname. Takrat je bil to zame okus, ki me je presenetil. Navdušil. Zaradi nenavadnih, čistih okusov, okusov citrusov v skodelici kave, ki jih prej nisem poznal.

Imam pa še en cupping, ki mi bo za vedno ostal v spominu. Za letošnji Festival kave Vrhnika sem želel pripraviti posebno kavo. V pražarni sem se lotil sekundarne fermentacije kavnih zrn. Moj namen je bil, da nepraženi kavi vgradim okus po cimetu. Tako procesirano kavo sem nato spražil in res sem bil na trnih, ko sem opravil prvi cupping. Nisem bil prepričan ali mi je uspelo idejo uresničiti. Spraševal sem se, ali bo sekundarna fermentacija res uspešna. Še danes se spomnim prvega trenutka, ko je bila kava pripravljena na cupping in so se moje brbončice srečale s kavo, v kateri so bile note cimeta in tiramisuja ravno prav izrazite. Najprej sem preveril ali sem si recepturo dobro zapisal ??? Tudi na Festivalu kave Vrhnika smo vso kavo razprodali v enem dnevu!

 

Kaj kot pražar iščeš v skodelici dobre kave?

Pri dobri skodelici kave je pomembnih več stvari. Razumeti je treba, da na okus vplivajo poreklo, različni postopki praženja in metode procesiranja. Te informacije dajejo iztočnice, katere okuse v kavi lahko pričakujemo. Zelo so mi pri srcu naravno procesirane kave, zanimivo je okušati tudi eksperimentalne fermentacije, ki so v zadnjih nekaj letih postale hit na svetovni Specialty kavni sceni. Ampak moram priznati, da so pogosto v moji skodelici tudi klasično procesirane oprane kave, po tako imenovanem t. i. washed postopku.

Ne glede na poreklo ali način procesiranja je zame najpomembnejše, da je skodelica kave uravnotežena. Zelo rad spijem skodelico kave z dobro definiranim okusom in da je tudi pookus čist, prijeten.

Najvišje na moji lestvici so najpogosteje kave iz Hondurasa. Trenutno je ena izmed najboljših kav v naši ponudbi še vedno honduraška kava s kooperative Aruco. Lani smo jo predstavili kot božično kavo, ker je bila tako lepo sprejeta, ostaja v naši ponudbi.

 

Ni skrivnost, da tudi letos pripravljaš nekaj zanimivega za praznike?

Res je. Letos sem na največjem kavnem dogodku na svetu World of Coffee imel priložnost spoznati enega izmed najbolj drznih posameznikov, ki jih trenutno poznam v kavnem svetu. To je Camilo Merizalde. Navdušil me je s kavami, ki so pridelane v sklopu njegovih razvojnih projektov v sodelovanju s pridelovalci kav iz Mehike, Kostarike, Brazilije in Etiopije.

Za praznični del leta sem v pražarno na Vrhniko pripeljal kavo s kavne kmetije Tres Milagros – Trije čudeži iz Kostarike. Gre za kavo sorte Hairloom in je naravno procesirana. Okusi tropskega sadja, čokolade in brusnice so zelo lepo usklajeni. Odlična kava! Izbral sem jo, ker verjamem, da se bo ta čudežna kava odlično podala k ostalim dobrotam, ki jih uživamo v prazničnem delu leta. Ni zahtevna za pripravo, zato bo odlična izbira za obdarovanje, tako za bolj ali manj zahtevne ljubitelje vrhunske kave.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik