Festival kave Vrhnika

Letos je dogajanje na Vrhniki zelo pestro, saj obeležujemo Cankarjevo leto. Tudi Dan za skodelico kave oziroma 3. Festival kave Vrhnika je bil letos še posebej slovesen. Potekal je v soboto, 26. maja, od 9.00 – 20.00 ure pod taktirko Zavoda Ivana Cankarja za šport, kulturo in turizem Vrhnika v parku pred Cankarjevim domom na Vrhniki, zanimiva butična ponudba in pester spremljevalni program sta privabila več tisoč ljubiteljev kave. Tudi letos je bil dogodek namenjen prestavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so na tak ali drugačen način povezane s kavo.

Namen festivala

Namen festivala ostaja dvigniti kulturo pitja kave v Sloveniji in kavo postaviti ob bok vrhunskim produktom kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade… Slednje zahteva drugačen odnos do kave na vseh nivojih. Začne se na farmi, kjer kmetje dajejo več pozornosti vzgoji kakovostnih sort, zboljšujejo in optimizirajo spravilo ter predelavo obranega pridelka. Pomembno je tudi vzpostavljanje tesnejših odnosov med pridelovalci kave, trgovci, pražarji in kavopivci. Festival je tako predstavil zgodbe iz dežel kave in raznolike okuse, ki jih nudi kavni svet.

Okrogla miza specialnih kav

Okrogla miza je bila namenjena prestavitvi segmenta specialnih kav (Specialty Coffees) in različnih načinov priprave. Gostitelj okrogle mize je bil Noah Charney, gostje pa Konstantinos Komninakis, svetovni prvak v pripravi kave v džezvi, Omar Escobar, pražar iz Escobar pražarne vrhunskih kav in Peter Ševič, barista Akademije STOW.

Razstava posod za kavo

V sklopu festivala je bila prvič v Sloveniji na ogled celotna zbirka razstave 400 let posod za kavo, razkrili pa smo kakšno kavo je mati postregla Cankarju! Menda jo je za svojega sina kupila v lekarni.

Svetovni prvak v pripravi turške kave

Glede na to, da je priprava kava v džezvi še vedno najpogostejši način priprave kave v slovenskih gospodinjstvih in da s tretjim valom kave v Slovenijo prihajajo vrhunske kave z različnih koncev sveta, smo letos na dogodek povabili svetovnega prvaka v pripravi kave v džezvi. To je grški mojster priprave kave Konstantinos Komninakis, ki je obiskovalcem predstavil in pokazal, da si lahko tudi v džezvi pripravimo vrhunsko skodelico kave.

Filmi o kavi

V kinodvorani so obiskovalci lahko poznali življenje še enega svetovnega prvaka v pripravi kave. V filmu The Coffee Man je bila predstavljena življenjska zgodbe Saše Sestica, ki je kot vojni begunec moral zapustiti Bosno. V Avstraliji pa se je s svojo predanostjo kavi uspel uveljaviti kot svetovno znani barista oziroma strokovnjak na področju priprave kave.Veseli smo, da je 3. Festival kave odlično uspel in potrdil, da smo na pravi poti.

Hvala vsem, ki ste dogodek obiskali in z nami delili navdušenje na kultnim napitkom.

Foto: BayoSan