Nasvet za pripravo okusne in aromatične kave v džezvi

Potrebujete

  • ~ 4 min
  • 15 g fino mlete kave - priporočamo našo hišno mešanico Skodelica kave, ki smo jo pripravili za ljubitelje turške kave
  • 150 ml vode
  • džezvo ali lonček

 

Korak 1 

Posodo napolnite z vodo, v hladno vodo dodajte kavo ter pristavite na vročo kuhalno ploščo. Pri indukciji se izogibajte najvišjim temperaturam, sicer voda prehitro zavre. 

Korak 2 

Ko kava malo potone, po približno 1 minuti, dobro premešajte, da se kava razpusti. Na površju počasi nastane penasta plast, nato počakajte, da se pena začne počasi dvigovati.

Korak 3 

Ko se kava dviguje proti robu džezve, jo pazljivo odstavite, še preden zavre, pri približno 90 ⁰C. Na vrhu bo nastala debela plast pene.

Korak 4 

Za trenutek lahko kavo pristavite nazaj na vročo ploščo, vendar ni nujno. Kava namreč ni ljubiteljica previsokih temperatur. Preden kavo servirate in začnete piti, počakajte vsaj 2 minuti, približno toliko časa, kot ste porabili za pripravo, da se kava umiri in se večji delci usedejo na dno posode.

Turško kavo ponudite s kozarcem vode, s katero si očistite okušalno paleto na jeziku. Po želji sladkajte, dodajte mleko, malo smetane … 

Oglejte si video recepturo za turško pripravo