The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Spletni piškotki
Za izboljšanje uporabniške izkušnje ta spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.
Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot coffee cupping oziroma coffee tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah.
Potrebujemo
Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot coffee cupping oziroma coffee tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah.
Vzorce surove in pražene kave v zrnih
Praženo in ustrezno mleto kavo
Skodelice enake velikosti
Pljuvalnice (to so lahko navadni kozarci)
Kozarce z vodo (za čiščenje brbončic med okušanjem)
Globoke žlice
Postopek priprave
To so zakonitosti, ki omogočajo usklajenost poteka okušanja kave po vsem svetu.
Kavo v zrnih zmeljemo v skodelice (potrebujemo 8.25 g kave za 150 ml vode)
Povonjamo suho aromo (dry aroma)
Kavo v skodelicah prelijemo z vročo vodo (prava temperatura je 93 °C, malo pod vreliščem), na vrhu skodelice se oblikuje skorja - ovrednotimo aromo (wet aroma)
Po 3 – 5 minutah prelomimo skorjo (crust) z žlico (3 x) - tudi v tem koraku ovrednotimo aromo
Večji delci potonejo na dno, preostalo skorjo pa odstranimo z žlico
Čas je za okušanje, z žlico zajamemo kavo in jo z glasnim in sunkovitim srkom potegnemo v usta, da se kava razprši po ustni votlini in tako doseže čim več brbončic (priporočeno okušanje kave je pri temperaturi 71 – 21 ° C).
Vzorec se po želji izpljune, ovrednotimo kavo in postopek se ponovi še na ostalih vzorcih.