7. Festival kave Vrhnika

Festival kave Vrhnika se je rodil, ko se je začela prebujati slovenska Specialty kavna scena. Zato se je moral zgoditi dogodek, ki vsako leto nudi priložnost butični kavni ponudbi Slovenije, da se predstavi!

Veliko zanimanje, ki ga festival požanje vsako leto, je dokaz, da je festival točno to, kar si ljubitelji kave želimo – in kar si Vrhnika že zaradi kulturnozgodovinske povezanosti s Skodelico kave zasluži!

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z glavnim organizatorjem Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika in partnerji. 

Dober dan se začne s skodelico kave in konča s kozarcem vina.

Preživite ga na Vrhniki na Festivalu kave 2023!
Sobota, 9. september med 10.00 in 20.00
Park pred Cankarjevim domom na Vrhniki.

Letos se bomo z dogodkom poklonili dvema svetovoma, ki imata veliko več skupnega, kot se zdi na prvi pogled. 
Enako kot grozdne jagode imajo tudi kavna zrna svojo edinstveno in očarljivo pripoved. Enako kot v kozarcu vina se tudi v skodelici kave okusijo raznolike note kultur, podnebja, sort in predvsem strasti pridelovalcev!

Specialty kava in naravna vina so vedno bolj priljubljena. Kaj imajo skupnega?

  • Kakovost pred količino: Pridelujejo jih izkušeni in strastni pridelovalci.
  • Poudarek je na poreklu: Specifični geografski dejavniki prispevajo k značilnim okusom končnega izdelka.
  • Minimalna obdelava: Tako naravna vina, kot Specialty kava gredo skozi minimalno obdelavo, da ohranijo naravne okuse. Naravna vina se izogibajo dodatkom in se zanašajo na avtohtone kvasovke, medtem ko se okusi Specialty kave oblikujejo z metodami, ki izpostavljajo najboljše v kavnih zrn.
  • Raznolikost okusov: Obe pijači ponujata široko paleto okusov in arom. Naravna vina imajo lahko različne značilnosti glede na sorto grozdja in teritorij, medtem ko Specialty kava lahko vsebuje različne poudarke okusa, na kar vpliva izvor kavnih zrn, sorta in metode obdelave.

Vezni člen med njima je vrhunska kulinarika, ki bo vezni člen med obema svetovoma tudi na vrhniškem festivalu.
Ne glede na to ali si že izkušen poznavalec Specialty kav in naravnih vin ali pa se z njimi šele spoznavaš, ti obljubimo, da bo Festival kave na Vrhniki letos nepozabna kavna in kulinarična izkušnja!

Festival bo kot vsako leto odlična priložnost za sprostitev ob dobri kavi, hrani, vinu in druženju. Poleg degustacij in kulinaričnih užitkov ne festivalu ne bo manjkalo dobre glasbe, umetnosti za male in velike ter drugih presenečenjih, ki jih pripravljamo.

Svoje znanje boš lahko nadgradil, brbončice pa nagradil na delavnicah, ki bodo namenjene malo bolj zahtevnim gurmanom:

Vsebino in predavatelje smo letos skrbno izbrali. Da bodo delavnice izvedene kakovostno in boste imeli možnost za degustacijo in postavljanje vprašanj, smo se odločili, da za nekatere omejimo številko vstopnic na samo 20 oseb oziroma 30 oseb na posamezno delavnico. Preverite urnik delavnic in si rezervirajte svoje mesto vnaprej! Vstopnice stanejo 5 EUR na osebo/delavnico.

11.30 -12.30 Delavnica z mojstrom fermentacije

Delavnica s kuharskim mojstrom Lukom Koširjem je namenjena vse, ki želite izvedeti več o fermentaciji in kako jo uporabiti tudi v lastni kuhinji. Opomba: Število mest za delavnico je omejeno (20). 

Prijavi se na delavnico >>

Predavatelj: Chef Luka Košir, Restavracija Grič

13.00 - 14.30 (R)evolucija kavnih okusov – projekt Santuario

Spoznaj se z različnimi metodami procesiranja kave iz prve roke – od tradicionalnih do inovativnih. Kaj je pomembno za dobre rezultate pri klasičnih metodah procesiranja kave kot so mokro, medeno in naravno procesiranje? Kaj je mossoto fermentacija in kakšni so rezultati kontroliranih funky fermentacij? Te zanimajo odgovori?

Pridi in razširi svoja kavna obzorja, spoznaj trende kavne industrije in na vodeni degustaciji okusi najboljše Specialty kavne okuse. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Število mest za delavnico je omejeno (30).

Prijavi se na delavnico >>

Predavatelj: Camilo Merizalde, kavni strokovnjak in inovator iz KolumbijeIma 23 let izkušenj pri pridelavi in promociji Specialty kav. Je strokovnjak na področju različnih metod procesiranja kav in ustanovitelj razvojnega projekta Santuario Project, ki povezuje pridelovalce kav iz Kolumbije, Kostarike, Mehike, Brazilije in Etiopije. Sodeloval je tudi s svetovnim znanim baristo Sašo Sesticem, ko je 2015 prejel naziv svetovnega barista prvaka. Soustanovitelj Baco Specialty Coffees, ki skrbi za trženje in dobavo vrhunskih kav evropskim pražarnam.

15.00 - 15.45 Interaktivni Coffee Cupping s pražarno Escobar

Če obožuješ razisovanje kavnih okusov ter se obenem rad deliš in nadgrajuješ svoje izkušnje, potem je to prava delavnica zate. Coffee Cupping je način degustiranja, ocenjevanja in primerjave kavnih arom in okusov. Zate smo pripravili zanimiv izbor kav z različnih koncev sveta! Degustiraj, izberi svoje najljubše in oddaj svojo oceno! Na koncu bomo izbrali kavo, ki bo navdušila največ udeležencev cuppinga s pomočjo metode kalibriranja.

PS Za udeležbo ni potrebno predznanje. Pridi z radovednostjo in nabrušenimi brbončicami! Število mest za delavnico je omejeno (20). 

Prijavi se na delavnico >>

O pražarni Escobar

ESCOBAR pražarna vrhunskih kav je doma na Vrhniki. Je prva mikro pražarna v Sloveniji, kjer so začeli pražiti vrhunske skrbno izbrane kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees), ki so pridelane na manjših kmetijah. Že več kot deset let dnevno pražijo v majhnih količinah v skladu s povpraševanjem, saj verjamejo, da je tak pristop najboljši, da se ohranijo polne arome, okus in kakovost praženih kavnih zrn.

16.00 - 17.00 Predstavitev naravnega vinarstva in naravnih vinih z degustacijo

Predstavitev trendov v vinskem svetu, ki narekujejo sonaravno pridelavo zdravih in okusnih vin. Število mest za delavnico je omejeno (20). 

Prijavi se na delavnico >>

Kletvica v sodelovanju s partnerji

TEKMOVALNI DEL

Državno tekmovanje v senzoričnem okušanje kave

Združenje Specialty kave Slovenija