Specialty kava s poreklom Honduras Capucas
Specialty kava s poreklom Honduras Capucas
Vrsta kave
Kava s poreklom

Honduras CAPUCAS

Sadno sladki okusi v skodelici specilaty kave s kooperative Capucas so izredno usklajeni, prijetna uravnoteženost je odlika tega mikrolota iz Hondurasa, ki blesti v vseh način priprave kave.
Aroma / okus
pomaranča / jabolko / temna čokolada
Poreklo in nadmorska višina
Capucas, Santa Rosa de Copan, Honduras, 1700 metrov
Že za 3,90 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Honduras CAPUCAS
Izberi interval
Podrobnosti naročnine

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Konstantno odkrivanje novih kavnih okusov in spoznavanje ljudi, ki so vpeti v pridelavo, je tisto, kar nas male pražaje, ki smo le drobec globalnega kavnega posla, razlikuje od velikih industrijskih proizvajalcev in preprodajalcev. V celotno verigo od zrna do skodelice so močno vpeti tudi medosebni odnosi, ki presegajo posloven odnos.

V našo pražarno se po dobrem letu dni vrača mikro lot Omarja Rodrigueza, ki je srce in duša kooperative Capucas v Hondurasu. Kooperativo smo prvič obiskali v aprilu 2016.

Zgodovina pridelave kave sicer sega že v leto 1885, ko je prve kavovce na tem območju zasadil Atanacio Rodolfo Romero, pradedek Omarja Rodrigueza. Kavo in tobak so najprej gojili zgolj za lastne potrebe. 75 let kasneje je njegov vnuk, oče Omarja Rodrigueza, družinski kavni nasad razširil, pridobil je tudi novo znanje ter tako pridelavo kave dvignil na profesionalni nivo. S pridelavo kave se je začelo preživljati vedno več družin v okolici.

Leta 1999 je Omar Rodriguez, pravnuk Atanacia Rodolfa Romera, ustanovil kooperativo Capucas, katere namen je povezati male pridelovalce ter na ta način dvigniti kakovost pridelave in odličnost pridelka. Kooperativa pomaga uresničevati in financirati razvojne projekte ter promovirati skupno blagovno znamko Capucas na trgu kave. Obenem pa tudi dvigovati kakovost življenja in izobraževati lokalno skupnost.

V skoraj desetletju delovanja je kooperativa dobila že skoraj 700 članov, ki sodelujejo pri udejanjanju njene vizije. »Še vedno imamo veliko potenciala, da izboljšamo naše delo« pravi ustanovitelj in predsednik Omar Rodriguez. »Prav to, da smo majhni in povezani, je naša garancija, da lahko svoje delo opravimo vedno boljše ter na ta način zagotovimo odličen produkt.«

Mikro lot Omarja Rodrigueza raste na 1.700 metrih nadmorske višine. Kavovci sorte Catimor rastejo v senci višjih dreves, svoj kavni nasad pa je Omar Rodriguez popestril tudi z drugim rastjem, z veseljem omeni limonsko travo, iz katere kuhajo odličen čaj. Vsa kava je ročno obrana, vsak lot pa skrbno označen.

V skladu s protokolom okušanja mednarodnega kavnega združenja (SCA) dosega 82 točk. Kava je pridelana brez uporabe umetnih gnojil in ima podeljena certifikata Organic product in Rainforest Alliance.

Kako je potekal naš obisk kooperative Capucas leta 2016, si lahko pogledate v tem videu.

Izbrano za vas