Specialty kava s poreklom Honduras Finca El Roble
Specialty kava s poreklom Honduras Finca El Roble
Vrsta kave
Kava s poreklom

Honduras FINCA EL ROBLE

Še eno zelo posebno presenečenje iz Hondurasa, tokrat iz osrednjega visokogorja. Oreški, sadje in karamela so okusi kavnega nasada Finca El Roble. Toplo priporočamo, mi smo navdušeni.
Aroma / okus
mandelj / kutina / suhe slive / karamela
Poreklo in nadmorska višina
Guajiquiro, pokrajina Montecillos, 1600 m

OBVESTILO O ODSOTNOSTI

Ekipa Escobar bo med 28. julijem in 15. avgustom na počitnicah. Za dobavo/prevzem kave pred 28. julijem vas prosimo, da naročilo oddate vsaj do ponedeljka, 26. julija. Vsa naročila, prejeta po 26. juliju ali v času odsotnosti bomo pripravili in dobavili po 15. avgustu.

Že za 3,90 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Honduras FINCA EL ROBLE

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Jonathan Sachez, lastnik kavnega nasada El Roble, s svojo družino prideluje kavo na višjih nadmorskih višinah osrednjega Hondurasa.

Trgatev oziroma obiranje kave poteka ročno, takrat se družini pridruži še ducat okoliških prebivalcev, ki pomagajo pri obiranju. Jonathan je svoj kavni nasad, ki meri približno 2 hektarja poimenoval El Roble, kar v španščini pomeni hrast. Ime je izbral kot navdih, ker je hrastov les močan in odporen, vztrajnost pa je ključnega pomena, saj pridelava vrhunske kave na nadmorskih višnjah ni enostavno delo.

Večina kavovcev raste v senci tropskega sadnega drevja avokadovcev, pomarančevcev, bananovcev. Pridelava tropskega sadja za družino pomeni dodatni vir dohodka.

Kava iz nasada El Roble, ki smo jo pripeljali v našo pražarno, je sorte Catimor in je naravno procesirana kava. Ves obrani pridelek na kavni kmetiji pred sušenjem najprej sortirajo in odstranijo slabše kavne češnje. Nato pa jih pustijo sušiti na betonskem dvorišču, lesenih konstrukcijah in platnih, enakomerno sušenje zagotavljajo s konstantnim grabljenjem. Ko je pridelek ustrezno posušen, ga pospravijo v skladišče in pripravijo za prodajo.

Mehanske metode sušenja kave so na kavni kmetiji prenehali uporabljati, saj naravno procesirane kave dlje ohranijo svežino, njihov okus pa je bolj čist, izrazit.

Kljub temu, da v letošnjem letu nismo odpotovali v kavne nasade, smo uspeli stkati nove poslovne vezi s pridelovalci kave v osrednjem Hondurasu. Okusi iz kavnega nasada El Roble so na zelo pozitivno presenetili in ni naključje, da se Honduras uvršča v sam vrh najboljših pridelovalcev kave. Na zelo majhnem območju te srednje ameriške države najdemo zelo kakovostne in raznovrstne kavne okuse.