Specialty kava s poreklom Kenija Gakuyu-ini
Specialty kava s poreklom Kenija Gakuyu-ini
Vrsta kave
Kava s poreklom

Kenija GAKUYU-INI AB

Odlična kenijska kava Gakuyu-Ini se je že drugo leto zapored vrnila v našo pražarno. Njene sadne note in svilnato telo si brbončice zapomnijo za vedno. Specilaty kava z veliko začetnico.
Aroma / okus
rdeča pomaranča / rabarbara / ananas / med
Poreklo in nadmorska višina
Kirinyaga, osrednja Kenija, 1.700 - 1.900 m

OBVESTILO O ODSOTNOSTI

Ekipa Escobar bo med 01. in 10. avgustom na počitnicah. Za dobavo/prevzem kave pred 01. avgustom vas prosimo, da naročilo oddate vsaj do srede, 29. julija. Vsa naročila, prejeta po 29. juliju ali v času odsotnosti bomo pripravili in dobavili po 11. avgustu.

Že za 4,80 €
Razpoložljivost: Na zalogi
SKU
Kenija GAKUYU-INI AB

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Ta kava je bila pridelana na manjših kmetijah, ki so povezane v zadrugo Thirikwa in dobavljajo pridelek na procesirno postajo Gakuyuini (lokalno znana kot "tovarna" Gakuyuini). Nahaja se v bližini mest Kerugoya in Kianyaga v osrednji Keniji.

Gakuyuini je edina procesirna postaja zadruge in se nahaja na 1.600 metrih nadmorske višine. Večina pridelane kave dostavljajo kmetje, ki živijo v okoliških vaseh Githiru, Gituba in Mukure, in imajo v lasti manjše kmetije s kavnimi nasadi od 200 do 250 kavovcev ter drugimi živilskimi pridelki. Nahajajo se na južnem pobočju gore Mt. Kenija od 1.700 do 1.900 metrov nadmorske višine.

Zadrugo vodi demokratično izvoljeni odbor s petimi člani z direktorjem na čelu, ki nadzoruje vsakodnevno upravljanje zadruge, ki združuje kar 1.835 kmetov (od tega jih je 1.553 trenutno aktivnih).

V kavnih nasadih prevladujeta sorti kave SL28 in SL34. Kljub temu, da vsaka kmetija k skupnemu pridelku prispeva zelo majhen delež, kmetje posvečajo veliko pozornost kakovostni pridelavi, predvsem z redno uporabno komposta in gnojil, s čimer zagotavljajo rodovitnost tal. Anorganska gnojila se uporabljajo manj pogosto, po potrebi.

Ko kavne češnje na kavovcih dozorijo, jih oberejo ročno. Obirajo le najbolj rdeče in zrele kavne češnje, ki jih nato še ročno sortirajo in tako, da gre v nadaljnje procesiranje le najbolj kakovosten del pridelka. Potem, ko je kava oprana in zunanji sadni sloj odstranjen, kava fermentira od 12 do 16 ur. Po fermentaciji je kava ponovno oprana s svežo vodo, na ta način odstranijo vse plasti sadnih ovojev. Kava je čista in pripravljena na sušenje na afriških posteljah.

Medtem ko se kavna zrna v pergminu sušijo na afriških posteljah, jih ponovno preberejo in odstranijo poškodovana zrna. Ko se kava primerno osuši jo shranijo v skladiščih, nekaj jo prodajo na centralni borzi v Nairobiju, del pa je namenjen tudi neposredni prodaji v tujino, preko katerih kavo dobavljamo tudi v našo pražarno.

V regiji Kirinyaga so kavo za nadaljnjo prodajo začeli gojiti v 50. letih 20. stoletja, velika večina kmetij poleg kave prideluje še druge pridelke, ki jim prinašajo prihodek in zalogo za lastno porabo. Poleg pridelave kave večina kmetov na tem območju proizvaja tudi makadamijo, koruzo ter mleko in mlečne izdelke.

Kaj pomeni AA, AB?

AA, AB in drugi razredi se v Keniji uporabljajo kot oznake velikosti kavnih zrn in se ne nanašajo na kakovost kave v skodelici.

Kenija GAKUYU-INI AB
Oznaka na zemljevidu
Kenija GAKUYU-INI AB

Recepture

Recepture

Preberite naše recepture in izpopolnite svoj najljubši način priprave kave. Tiskan izvod recepture lahko naročite tudi v naši spletni trgovini in ga priložimo v vaš paket.

Več informacij
Veleprodaja

Veleprodaja

Če želite kavo Escobar na polici vaše trgovine ali v ponudbi vaše kavarne nas kontaktirajte za več informacij.

Več informacij

Izbrano za vas