Kenija GATURIRI AA
Kenija GATURIRI AA
Vrsta kave
Kava s poreklom

Kenija GATURIRI AA

Sveža, sočna in tako čudovita Kenija. Okusi kave, ki vsakogar odpeljejo izven okvirov tradicionalnih kavnih okusov.
Aroma / okus
cvetlice / črni ribez / rumena pomaranča
Poreklo in nadmorska višina
Nyeri, osrednja Kenija, 1.700 - 1.800 m
Že za 4,80 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kenija GATURIRI AA

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Kava je dobila ime po procesirni postaji Gaturiri, lokalno znana tudi kot “tovarna” Gaturiri, ki članica zadruge Barichu. V Gaturiri svoj pridelek dostavlja približno 1100 manjših pridelovalcev kave, kar skupno predstavlja med 500 in 600 tonami kavnih češenj v celotni sezoni obiranja kave. Gojijo sorte SL28 & SL34.

Procesirna postaja Gaturiri je bila postavljena pred 50 leti in je znana po kakovostni kavi, saj vodstvo daje velik poudarek pri selekciji kavnih češenj, v nadaljnjo pridelavo gredo le primerno zrele kavne češnje brez defektov, prav tako veliko pozornosti namenijo pravilnemu pranju in namakanju ter dolgemu, počasnemu sušenju, kar izoblikuje končni okus v kavnem zrnu.

Vse kavne češnje na manjših kavnih kmetijah so obrane ročno. Na predelovalni postaji jih najprej namočijo v vodnih tankih in kakovostne kavne češnje potonejo. Te gredo naprej po kanalih v fermentacijski rezervoar. Prva faza fermentacije traja približno 24 ur, nato kavnim češnjam odstranijo zunanji sadni ovoj, jih sperejo in pošljejo v sekundarni fermentacijski rezervoar še za 12 – 24 ur. Ko je postopek fermentacije zaključen, kavne češnje ponovno pošljejo v izpiralne kanale, kjer jim ostranijo tudi notranji sluzasti ovoj. Oprana kavna zrna pustijo stati v čisti vodi še približno 24 ur.

V zaključni fazi procesiranja kavna zrna poberejo iz vode in jih začnejo počasi sušiti. Najprej v senci, da kavna zrna počivajo ter da se posuši površinska vlaga in da pergament oziroma trši kavni ovoj, ki še objema kavno zrno, ne poči. Nato kavo razprostrejo na lesenih konstrukcijah in sušijo še dodatnih 10 do 15 dni.

Posušena kavna zrna nato shranijo v zračnih mrežastih košarah, t. i. bodegah, ki so značilne za Kenijo. V njih se kava zrači in počaka na izvoz.

Kenija GAKUYU-INI AB
Oznaka na zemljevidu
Kenija GAKUYU-INI AB