Specialty kava s poreklom Kenija MWIRIA AB
Specialty kava s poreklom Kenija MWIRIA AB Specialty kava s poreklom Kenija MWIRIA AB
Rezevoarji za fermentacijo Specialty kava s poreklom Kenija MWIRIA AB
Afriške postelje, kjer se sušijo oprana kavna zrna Specialty kava s poreklom Kenija MWIRIA AB
Lesen pripomoček za sušenje kavnih zrn na afriških posteljah
Vrsta kave
Kava s poreklom

Kenija MWIRIA AB

Z veseljem smo dodali v ponudbo to živahno kenijsko kavo. Mwiri je polna sladkega ribeza in svetlih not maline, ki jih nadgradijo okusi vanilje in citrusov. Okusi, s katerimi boste vedno znova želeli napolniti svojo skodelico!
Aroma / okus
črni ribez / malina / vanilja / citrusi
Poreklo in nadmorska višina
Embu, osrednja Kenija, 1.300 - 1.900 m
Že za 5,40 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kenija MWIRIA AB

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O kavi

Ta kava je pridelek z manjših kmetij, ki so članice kooperative Ngandori. Svoj pridelek dobavljajo na predelovalno postajo Mwiria, ki je obenem pralna in pakirna postaja. Nahaja se v regiji Embu, severno od mesta Mutuduri.

Mwiria je ena od treh postaj, ki jih upravlja kooperativa Ngandori (drugi dve sta Kiini in Karuriri). Zadruga šteje skupaj več kot 3000 članov in je ena izmed najbolj produktivnih združenj na območju, k čemur prispeva geografsko ugodna lega.

Nahaja se ob vznožju gore Mt. Kenya, kjer je zemlja rodovitna, mikro klima tega območja daje pogoje za pridelavo zelo kakovostne kave. Bližina reke Rupingazi pa je pomembna zaradi dostopa do kristalno čiste vode, ki prihaja na to območje s pobočij gore Mt Kenya. Struga je nastala, ko je bila gora še aktivni vulkan, zato jo zaznamuje črna struga iz trdih vulkanskih kamnin.

Predelovalna postaja je namenjena kmetijam iz bližnjih mest

  • Kirigi,
  • Kiini,
  • Mukangu in
  • Kathangari.

Gre za manjše kmetije, ki imajo v lasti hektar zemlje, ali manj. Kava ni glavni pridelek, kmetje gojijo tudi druge pridelke, kot so korenje, banane in sadje, ki jih porabijo za preživetje svojih družin.

Mwiria je dobila ime po zelo velikem, starem avtohtonem drevesu, ki je nekoč raslo na območju, kjer danes deluje predelovalna postaja. V kolonialnih časih so borci za svobodo Mau Mau v drevesu izklesali ogromno luknjo, ki je služila kot zavetje in skrivališče pred njihovim kolonialnimi nasprotniki. Pomenljivo ime je predelovalni postaji podelil Jomo Kenyatta, prvi predsednik Kenije in borec za svobodo, ki je bil častni gost ob njeni otvoritvi.

Na predelovalni postaji so za polni delovni čas zaposlene tri osebe, v času obiranja in predelave pa pomaga še dodatnih trideset oseb iz okoliških mest. Vsi kavni plodovi so obrani ročno in jih kmetje še isti del dostavijo na pralno postajo, kjer jih natančno sortirajo.

Naloga zaposlenih je, da nadzirajo delo sezonskih delavcev ter da je selekcija pridelka pravilna. Na postaji imajo zaposlenega, ki so ga poimenovali »Cherry Clerk«, ki natančno vodi evidenco, o tem, koliko kave pripelje vsak kmet in skrbi, da prejme ustrezno plačilo. Če se izkaže, da pridelek ni dovolj kakovosten ali vsebuje preveč nezrelih in poškodovanih kavnih plodov, lahko »češnjev uradnik« pridelek zavrne. Zavrnjeno kavo mora kmet sam posušiti, pogosto na domačem dvorišču, in jo lahko dostavi šele ob koncu sezone, ta kava nato pristane med nizko kakovostno kavo »Mbuni«, to je nizkocenovna naravno procesirana kava.

S takim načinom dela na predelovalni postaji spodbujajo kmete, da oberejo in dostavijo le dozorele kavne plodove, ki so dovolj kakovostni za nadaljnjo predelavo.

Procesiranje

Po tehtanju in evidentiranju pridelka gre ta naprej v zalogovnik za odstranjevanje kavnih lupin oziroma zunanjih ovojev kavnih plodov. Ko so lupine odstranjene, kavna zrna premestijo v fermetacijske rezervoarje, kjer fermentirajo od 12 do 48 ur, odvisno od temperature zraka. Po tem pa zrna operejo, da se odstranijo vse sledi sluzi sadnih ovojnic.

Kava se po pranju posuši na lesenih konstrukcijah, t.i. afriških posteljah, kjer se počasi suši 2 do 3 tedne, v tem času jo v najbolj vročem delu dneva redno obračajo z lesenimi pripomočki ali jo celo pokrijejo, dokler se zrna ne posušijo do te mere, da jih lahko zapakirajo.

Kaj pomeni AA, AB?

AA, AB in drugi razredi se v Keniji uporabljajo kot oznake velikosti kavnih zrn in se ne nanašajo na kakovost kave v skodelici.

Izbrano za vas