Vrsta kave
Kava s poreklom

Kolumbija LAS GALERAS

Z navdušenjem vam predstavljamo kavo z najvišjih nadmorskih višin kolumbijske pokrajine Nariño. Edinstvena mikroklima je zaznamovana v sadno-sladkih okusih kave. Pomislite na okuse slive in grenivk, s kančkom rjavega sladkorja. Mmmmmm.
Aroma / okus
slive / grenivka / rjavi sladkor
Poreklo in nadmorska višina
La Florida, regija Nariño, Južna Amerika, 1.800 - 2.300 m
Že za 4,60 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kolumbija LAS GALERAS

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Pokrajina Nariño

Pokrajina Nariño se nahaja na jugozahodu Kolumbije, tik nad ekvatorjem in na meji z Ekvadorjem.

Regija je izjemno gorata in se ponaša z najmanj petimi vulkani:

  • Chiles (4.718 metrov),
  • Cumbal (4.764 metrov),
  • Azufral (4.070 metrov),
  • Doña Juana (4.250 metrov) in
  • Galeras (4.276 metrov).

Ta kava je bila pridelana na pobočjih vulkana Las Galeras, ki je še danes aktiven.

Kava z visokih nadmorskih višin

Kavni nasadi se raztezajo na severozahodnih pobočjih vulkana, kava se goji na nadmorskih višinah, ki segajo do 2.300 m nad morje. To so najvišje nadmorske višine, na katerih se goji kava, ne le v Kolumbiji, pač pa tudi v svetovnem merilu.

Bogata vulkanska tla so rodovitna in idealna za pridelavo kave. Visoka nadmorska višina vulkanskih območij pa je glavni razlog za počasnejših razvoj kavnih češenj, kar zaznamuje skodelico kave iz tega območja z edinstvenimi okusi.

O kavnih kmetijah in delu na njih

Kava se prideluje na manjših kmetijah, kmetje imajo tudi lastne postaje, na katerih poteka procesiranje pridelka, tako mline za mokro procesiranje kot tudi odprta in pokrita dvorišča za sušenje kave.

Kmetije so v družinski lasti, zato tudi v sezoni obiranja kave v glavnem sami poskrbijo za spravilo pridelanih kavnih češenj, ki jim najprej v posebnih napravah odstranijo zunanji sadni ovoj. Te ovoje nato kasneje uporabijo kot naravno gnojilo za kavovce.

Ko so zunanji ovoji odstranjeni, kavna zrna pustijo fermentirati od 12 do 48 ur. Ko je fermentacija končana, se kava večkrat opere, nato pa je na vrsti sušenje, ki poteka na dvoriščih oziroma pokritih prostorih, ki zagotavljajo optimalne pogoje sušenja kavnih zrn.

Na srečo ima pokrajina Nariño dobre vremenske pogoje za sušenje zaradi mikroklime, visokih nadmorskih višine, kar zagotavlja nižjo relativno vlažnost, več vetra in več sončnih dni, kot so jih deležna druga območja v državi.