Festival kave Vrhnika 2019 v izvedbi Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika v sodelovanju s Escobar pražarno vrhunskih kav, Občino Vrhnika in JP KPV d.o.o. je predstavil kavne okuse na 1001 način, pod taktirko chefa Janeza Bratovža je povazal kavo in kulinariko, obiskovalci so lahko na Cupping maratonu okušali več kot 30 kav z različnih koncev sveta, dan za Skodelico kave je začinila glasba skupine Brencl banda, piko na i pa so dodali obiskovalci, ki so v dopoldanskem času do zadnjega kotička napolnili park pred Cankarjevim domom.

Festival kave Vrhnika izobražuje in dviguje kulturo pitja kave

Kava je edinstven napitek, nobena pijača ji ni podoba. Spremlja nas vsak dan in za marsikoga je nepogrešljiva požitvitev ali celo priboljšek, ki polepša dan. Gre za kompleksno prepletanje arom in okusov. Svetovno slavo si je kava pridobila na račun kofeina in njenih poživljajočih atributov. Z globalizacijo je postala del množične potrošnje. Kavo lahko danes pijemo kjerkoli in kadaroli. V zadnjem obdobju, ko kavno industrijo prebuja trend tretjega vala, ki v ospredje postavlja proizvodnjo visoko kakovostnih specialnih kav in kavo postavlja z nivoja vsakdanje dobrine ob bok vrhunskim produktom kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade… Vse več ljubiteljev kave zanima tudi njen okus. Okusna skodelica kave preseneti. Dober okus je tisti, ki pitje kave spremeni v užitek, pitje kave dobi širše in popolnoma drugačne dimenzije od zgolj hitrega srka kofeina. Tudi Festival kave Vrhnika je dogodek, ki je v prvi vrsti namenjen prestavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so na tak ali drugačen način povezane s kavo.

Kava in kulinarika rdeča nit letošnjega festivala

V soboto, 25. maja, so številni ljubitelji dobre kave svojo jutranjo skodelico v domači kuhinji zamenjali za obisk 4. Festivala kave Vrhnika. Nad celotnim dogodkom je cel dan bdela ekipa Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, na številnih stojnicah so svoje izdelek predstavljali in ponujali zanimivi ponudniki dobre kave, kavnih napitkov, kavnih sladic, prigrizkov in drugih izdelkov, ki so tako ali drugače povezani s kavo.

Letos se je predstavilo rekordno število ponudnikov kave in produktov povezanih s kavo, kar dokazuje priljubljenost festivala tako pri razstavljavcih kot obiskovalcih.Kavopivci so lahko kavo pri ponudnikih degustirali z nakupom kupončkov, poleg kave pa so bila na voljo tudi številne dobrote, od malih prigrizkov, koktajlov, burgerjev, piva, sladic, palačink… vse to z dodatkom kavnih not.

Osrednji gost dogodka chef Janez Bratovž

Kava v povezai s kulinariko ter pivom je bila tudi rdeča niz okrogle mize, za katero so sedli moderator Noah Charney, odličen slovenski kuharski mojster Janez Bratovž in vrhniški mikropivovar Matthew Charlesworth iz pivovarne HumanFish.

Zaključila se je z degustacijsko pogostitvijo kavnih prigrizkov izpod rok chefa Bratovža in kavnega piva Full Irish Breakfast Ale, ki so ga za to priložnost zvarili v vrhniški pivovarni.

Maraton okušanja kave

Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot coffee cupping oziroma coffee tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah. Letos smo predstavniki pražarne Escobar v okviru festivala izvedli 1. Maraton okušanja kave. Ker je okušanje potekalo skoraj ves dan in se je na mizi za okušanje zamenjalo več kot 25 vzorcev kav iz različnih kavnih nasadov in iz petih različnih držav, je bilo okušanje res maratonsko. Namen maratona pa je bil seznaniti kavopivce s protokolom okušanja kave, kako prepoznati različne arome in okuse preko vonjanja in glasnega »srkanja« kave, s čimer se analizira oziroma prepoznava posamezne komponente kot so tekstura, sladkobe, prisotnost naravnih kislin, pookus ter uravnoteženost le-teh v skodelici kave.

Udeleženci so tako preko lastnih senzornih zaznav spoznali raznolikost okusov kave, na katere vplivajo različno poreklo, različne sorte ter različne metode procesiranja kave. Na mizi za okušanje je pražarna Escobar tekom dneva predstavila letošnji pridelek iz Gvatemale, kave iz Jemna, ki uspevajo na nadmorskih višinah preko 2000 m, nekaj najboljših kav iz kooperative Aruco iz Hondurasa, kave iz Brazilije in Paname, med katerimi so bile tudi kave sorte Geisha, ki spada med najbolj cenjene sorte kav ter preseneča z močno aromo in sadnimi toni v okusu.

Zanimiv spremljevalni program

Dežne kaplje v popoldanskem delu festivala so umirile dogajanje ob stojnicah, vendar najbolj zagrizeni kavoljubi so ustrajali do konca. Kljub temu, da se Vrhnika po številu prebivalcev ne more postaviti ob bok velikim evropskim kavnim prestolnicam, je za en dan ponovno postala kavna prestolnica, saj je dogodek z vsebino in ponudbo predstavil svetovne kavne trende.

Dan za Skodelico kave na Vrhniki je začinila tudi glasbena spremljava Brencl bande, otroci so lahko izdelali svoj kavni mozaik, kavni lonček, obesek za ključe iz kavnih zrn ali risali s kavo v ustvarjalnem kotičku. Festival pa je popestrila tudi razstava kavnih ilustracij ter delavnica akvarela Mateje Pivk za mlade in mlade po duši.

Oglejte si celotno fotogalerijo dogodka.

Foto: Mateja Pivk, ArtInFoto