Če imaš rad dolgo in aromatično kavo, potem je priprava drip kave s Hario V60 prav zate! To je najin najljubši način priprave kave. Z drip kavo se začenjajo delovniki v pražarni Escobar.

Hario V60 je navdušil že ogromno posameznikov, tako tistih, ki kavo pripravljajo profesionalno (bariste) ali zgolj ljubiteljsko v domači kuhinji. 

Hario V60 je drugačen od podobnih naprav, saj uporablja poseben filter, luknja na dnu pripravljalnika, v katero se združujejo spiralni utori pod kotom 60 stopinj, pa je nekoliko širša. To je idealna kombinacija, za odlično ekstrakcijo. Drip kave je nežna, aromatična in brez usedline.

Pri pripravi kave s Hario V60 je eksperimentiranje zelo zaželeno. Z upoštevanjem recepture in nasvetov boš zagotovo korak bližje k popolni skodelici kave.

Potrebuješ

  • ~ 5 min
  • 33 g srednje grobo mlete kave, priporočamo, da si izberete kave iz naše ponudbe Specialty kav
  • 500 ml vode
  • opremo Hario

Priprava

Korak 1

Priprava – v posodi za segrevanje vode Hario Buono segrejte vodo do vrelišča. Pripravite filter Hario, prepognite ga po robu in položite v pripravljalnik. V60 postavite nad skodelico. Filter prelijte z vročo vodo, s tem se izognete morebitnemu papirnatemu priokusu v skodelici kave, obenem pa pred uporabo segrejte pripravljalnik in skodelico. Vodo zlijte iz skodelice.

Korak 2 

Mletje – tik pred pripravo zmeljite približno 33 g kave. Kava naj bo mleta za filter pripravo, kar pomeni malce bolj grobo kot kuhinjska sol. V pripravljalnik Hario V60 stresite zmleto kavo.

Korak 3 

Prelivanje - temperatura vode naj bo čim višja, s prelivanjem začnite takoj ko voda zavre. Z nežnim curkom prelijte kavo s 50–60 ml vode in počakajte 20–30 sekund, odvisno od količine kave, opazujte, kako živahno se iz sveže pražene kave izločajo plini. S krožnimi gibi počasi, s kratkimi premori, dolivajte vodo, prelivajte temnejše lise in se izogibajte svetlejšim, med pripravo lahko tudi z žličko premešate kavo in vodo v pripravljalniku Hario V60. Ko kavo čim bolj enakomerno prelijete s 500 ml vode, pripravljalnik na koncu še močno zarotirate, da se kava ne oprime robov ter je ekstrakcija čim bolj učinkovita. Počakajte, da vsa voda počasi ponikne v kavo ter arome in okuse prelije v skodelico kave oziroma v stekleni vrč Hario V60 Range.

Namig: Navedene količine zadostujejo za pripravo dveh skodelic kave. Pripravljeno kavo najprej okusite brez vseh dodatkov, nežen in čist okus kave pogosto preseneti. Drip kava je okusna in osvežujoča tudi v hladni obliki. Postavite jo v hladilnik za nekaj ur in se z njo osvežite v vročih poletnih dneh.