Ustanovitelja pražarne Escobar sva Omar in Katja. Tudi midva rada klepetava ob skodelici kave.

Tokratni zapis je nastal iz najinih pogovorov ob kavi. Preberi ga tudi ti in spoznaj našega pražarja, ki praži tvoje kave, še malce bolj osebno.

Zakaj?

Njegov pristop k praženju kave se močno povezuje z njegovimi vrednotami. Pražar prinaša svoja prepričanja in način razmišljanja v svoje delo, in prav te osebne zgodbe in njegov karakter dodajo poseben značaj vsaki skodelici.

Preden pa se lotiš branja, pa si le skuhaj skodelico kave, da bo branje še bolj doživeto.

 

No pa začnimo...

  • Omar, katerih 5 življenjskh vrednost je zate najpomembnejših? 


»Družina, disciplina, ponižnost, spoštovanje in vera. So moj temelj, smerokazi, ki me držijo na pravi poti. Prizemljili so me v tem, kar je resnično pomembno v življenju.

Vse te vrednote me vodijo tudi pri mojem delu in v vsakdanjem življenju.«

 

  • Lastnosti, ki jih najbolj ceniš pri drugih?


»Predanost, poštenost. Spoštujem ljudi, ki ne iščejo bližnjic, ki cenijo pristnost in jim je resnično mar, da delajo pozitivne spremembe, vsak v svojem dosegu, In živijo preprosto in kakovostno življenje.«

 

  • Najljubša knjiga? Zakaj te je nagovorila?


»Uncommon Grounds od Marka Pendergrasta. Knjiga govori o tem, kako se je kava širila po svetu in vplivala na kulture in gospodarstva. Kot pražar mi je pomembno razumeti to zgodbo. Kava ni samo pijača – je zgodovina v skodelici.«

 

  • Za kaj si danes hvaležen?


»Da sem tukaj, kjer sem. Hvaležen sem, da me je Slovenija sprejela. Ustvaril sem si družino. Kava pa mi je dala službo, hobi, in na tej poti sem spoznal ogromno izjemnih posameznikov. V čast mi je, da se kava pražena v Escobar streže v nekaterih najboljših kavarnah po Sloveniji. Prav tako so naše kave na policah v družbi kakovostnih izdelkov v številnih manjših trgovinah po Sloveniji.«

 

  • Kaj te napolni z energijo za začetek dneva?


»Vsako jutro začnem s skodelico kave, nato pa se z navdušenjem lotim novega praženja in razvijanja kavnih okusov. Vonj svežih zrn in priložnost, da iz njih ustvarim nekaj posebnega, je zame najboljša motivacija za delovni dan.«

 

  • Kaj te pri tvojem delu najbolj navdušuje?


»Obiski plantaž, brez dvoma. Potovati na oddaljene kavne kmetije, včasih se celo malo izgubiti na gorskih poteh, in spoznati družine, ki že generacije živijo za kavo – to je nepozabno. Vsako kavno potovanje me spomni, zakaj spoštujem vsak zrno, ki ga pražim.«

 

  • Kaj je skozi tvoje oči poslanstvo pražarne Escobar?


»Želim, da kave, ki jih pražim, pomenijo več kot je srk kofeina iz jutranje skodelice. Ko mi nekdo reče, da smo jim z našimi kavami odprli vrata v svet raznolikih kavnih okusov ali jih kaj novega naučili o kavi, vem, da smo na pravi poti.«

 

  • Pozitivne navade, ki so izboljšale tvoje življenje in jih prenašaš tudi v svoje delo?

 

»Disciplina. Zgodnje vstajanje, trening, molitev in branje me ohranjajo ostrega in prizemljenega. Disciplina v enem delu življenja, se razširi na druge. Tudi na delo.

Praženje, ki se zdi zelo enostaven postopek, meni predstavlja izziv, ki ga nikoli brezglavo ne ponovim.

Vsak korak ponavljam znova in znova. V boben spustim zelena kavna zrna, ki so kot nepopisan list, ter nato opazujem detajle. Vonjam. Opazujem vzorce v procesu praženja. Vrnem vzorec kavnih zrn nazaj v boben. Ponovno preverim. Pet sekund kasneje. Podoben vzorec ponovim 10-krat, 20-krat… dnevno. Dan za dnem, leto za letom…«

 

  • Popoln dan?


»Jutranje praženje, okušanje, pitje kave ali le druženje s prijatelji ter dobra večerja, ki poveže vse skupaj. Nekaj preprostega in pristnega, s tistimi, ki jih cenim in so mi blizu.«

 

  • Kako se spopadaš z neuspehom ali razočaranjem?


»Sprejmem posledice. Razmišljam, kaj lahko naredim drugače, da se neuspeh ne ponovi, se učim in grem naprej. Neuspeh je del življenja, a če se iz njega nekaj naučiš, je to korak naprej.«

 

  • Kaj pa pri delu?   

»Ko profil praženja ne izpade tako, kot bi želel, je to priložnost za učenje. Kava te nauči potrpežljivosti; popoln okus ne pride z enim poskusom. Naučil sem se, da kava potrebuje spoštovanje in natančnost.«