Skoraj teden dni smo že v Sloveniji. Danes sem si vzela čas, da uredim svoje misli in fotografije ter naredim zapis, ki je nastal po obisku kavnega nasada v Hondurasu, kjer smo stkali nove poslovne in prijateljske vezi.

Če nas spremljaš že dlje časa, si verjetno že slišal oziroma prebral, da poslanstvo pražarne Escobar ni le praženje in prodaja kave.

Kava je za nas veliko več kot le posel.

Obisk pridelovalcev vedno znova navduši in spremeni naš pogled na skodelico kave. V vsaki se poleg odličnih kavnih okusov skrivajo tudi zgodbe pridelovalcev, zato je glavni namen našega dela tudi, da ti jih razkrijemo iz prve roke.

V skodelico kave je vloženo veliko truda, dela in vztrajnosti!

S svojim delom želimo izstopati iz povprečja in premakniti naprej kavno industrijo, da bi bila bolj transparentna, da bi bilo v njej več smiselnih zgodb in kakovostne kave.

Letos nas je navdušil Edguard Oscar Tinoco!

Popeljal nas je dobesedno med oblake honduraškega visokogorja, na 1.600 m nadmorske višine. Vztrajnost mu je prinesla dva naslova Cup of Excellence - Skodelice odličnosti!

Oscar Tinoco živi na honduraškem podeželju. Dobro desetletje nazaj je bil v stiku z novicami iz Hondurasa in sveta le preko radijskega sprejemnika. Takrat je na radijskem sprejemniku slišal za tekmovanje v kakovosti kave Skodelice odličnosti, novica je pritegnila njegovo pozornost. Sedaj, več kot desetletje kasneje, se lahko pohvali, da je kar 2 x osvojil naziv Skodelice odličnost. Leta 2011 in 2023!

S svojo družino živi na posesti na 1640 metrih nadmorske višine.

S kavo je začel delati leta 1995, ko mu je bilo 16 let, ko je začel na kavni kmetiji pomagati svojemu očetu. S ponosom pove, da je že tretja generacija v njegovi družini, ki živi od pridelave kave. V letu 2008, ko je prevzemal družinsko kmetijo, se je odločil, da bo več pozornosti namenil pridelavi kave v segmentu Specilaty kav. Leta 2009 pa se je prvič prijavil na tekmovanje Skodelica odličnosti. Prijava na tekmovanje za Skodelico odličnosti je zanj pomenila izziv. K prijavi so ga spodbudile nagrade in priložnosti, ki jih odličnim pridelovalcem prinesejo uvrstitve med najboljše.

Uvidel je, da ima vse pogoje za pridelavo Specialty kave. Tako ustrezno nadmorsko višino kot tudi naravne pogoje, kot sta klima in kakovost zemlje na njegovi posesti.

Pri prvi prijavi na tekmovanje za Skodelico odličnosti je njegova kava izpadla že v prvem krogu, vendar mu je sodelovanje prineslo izkušnje, znanje in poznanstva z bolj izkušenimi pridelovalci. Povezal se je tudi z nacionalnim inštitutom za kavo IHCAFE, kjer so mu nudili dodatno pomoč pri usmeritvah v Specialty segment.

Leta 2010 se je ponovno prijavil na tekmovanje in osvojil tretje mesto. Ta dosežek ga je še dodatno motiviral k pridelavi kakovostnih kav. Leta 2011 je sledila nova prijava, tokrat s sorto kave Pacas iz nasada Pino de Oro. Dosegel je 90 % točk in zmagal.

Letos mu je ponovno uspelo! Zmago mu je prinesla kave sorte Pacamara!

Obisk njegove posesti nas je navdušil! Dobili smo veliko več, kot smo pričakovali! Navdušila nas je narava, delavnost pridelovalcev ter sožitje čoveka in narave!

Komaj čakam, da vam bomo lahko ponudili kavo Edguarda Tinoca, ki jo bo v svojem kavnem nasadu pridelal prihodnjo sezono (prihodnje leto).