Tokrat ti z veseljem predstavljamo Neftalija Castra in njegove kavne diamante.

Neftali je pravi inovator in borec, ki stoji za svojim delom 100-%. 

»Kava je moja strast. Nočem početi ničesar drugega.« 

To je njegov moto, njegova zgodba in kava sta res navdihujoči!

Neftali je kmetijsko posestvo podedoval od očeta, kjer so sprva gojili stročji fižol, krompir in korenje. Kava je bila takrat še postranska stvar. Vse se je spremenilo leta 2008, ko je Neftali prevzel kmetijo in se odločil, da bo pridelava kave njegova pot. Svoj kavni nasad je poimenoval El Diamante. Je blizu mesta in občine Cajamarca v zvezni državi Tolima v Kolumbiji.

Najprej je zasadil kavovce sorte Caturra in postavil manjšo predelovalno postajo in sušilnico. Njegovo trdo delo je kmalu obrodilo sadove - leta 2009 je njegova kava dosegla 29. mesto na tekmovanju Skodelica odličnosti, leta 2011 pa že 3. mesto!

Ampak zgodba se tukaj ne konča. 

Z nagradami je vzbudil pozornost in se pustil prepričati, da v svojih nasadih poskusi z novo sorto Castillo, ki naj bi zagotovila boljši donos, vendar se v hladnejšem podnebju višjih nadmorskih višin ni obnesla. To je skoraj pokopalo njegove upe, da bo še kdaj prideloval kavo.

Na tej točki ni obupal. 

Nasade je obnovil s sorto Tabi, ki je bolj odporna na bolezni in primerna za višje lege. Ponovno se je postavil na noge. Danes El Diamante obsega 8 hektarjev in Neftali je nedavno zasadil tudi kavovce sort Pink Bourbon, Gesha in Chiroso. 

Pink Bourbon je tisti, ki nas je najbolj očaral - elegantne kisline in kompleksni cvetlično-sadni okusi so res nekaj posebnega.

100-% Pink Bourbon iz kavnega nasada El Diamante smo pripeljali v Slovenijo, da ga delimo s tabo!

Zakaj je (Pink) Bourbon tako poseben?

Bourbon kave spadajo med vrhunske kavne sorte.  

Tako kot je v vinskem svetu cenjena sorta Pinot zaradi svoje kompleksnosti, nežne strukture in prefinjenih okusov, je v kavnem svetu Bourbon sorta cenjena zaradi svoje uravnotežene kislosti, sladkosti in kompleksnega okusa v skodelici.

Obe sorti zahtevata specifične pogoje za rast in skrbno nego. To jima daje edinstven pečat. 

Enako kot ljubitelji vin iščejo določene vinograde zaradi njihovega izjemnega Pinota, ljubitelji kave iščemo Bourbon sorte iz določenih regij in nasadov zaradi njihovega izjemnega okusa in aromatičnih lastnosti.

Pink Bourbon je hibridna sorta, ki je odporna proti kavni rji in prilagodljivosti na višje nadmorske višine. Njene značilne rožnate zrele kavne češnje jo ločijo od drugih Bourbon sort že na pogled. Poznamo še Yellow Bourbon in Red Bourbon.

Sedaj poznaš Neftalija in njegov Pink Bourbon!

Okusi njegovo kavo v tvoji skodelici. Kolumbija Neftali Castro >>