
V začetku pomladi se polnijo skladišča kave v Srednji in Južni Ameriki, saj je to čas obiranja, procesiranja in priprave kava na izvoz. To je tudi čas, ko v pražarni nabavimo zaloge, ki nato bogatijo ponudbo kave čez vse leto.
Že od lani se trg kave sooča z vrtincem nepredvidljivih sprememb. Prav zaradi tega je ohranjanje in tkanje novih poslovnih vezi neposredno s pridelovalci pomembnejše kot kdaj koli prej!
V pražarni Escobar pa ne želimo biti le opazovalci, ampak aktivni udeleženci, ki z nakupi podpiramo trajnost kavne industrije in obenem zagotavljamo cenovno stabilnost naših produktov.
Prav zato se je naš pražar udeležil Roaster&Producer Foruma, ki je stičišče pridelovalcev kave Latinske Amerike in pražarjev z vsega sveta. Pred tem pa je obiskal še nekaj kavnih nasadov in izvoznikov kave v Hondurasu.
Tole so njegovi zapisi! Pojdi z njim na kavno potovanje.
»Ko se v predzori podaš na strmo vzpenjajočo se cesto skozi megleno honduraško pokrajino, ti postane jasno – to ni le še eno potovanje. Hribi so oviti v nežno meglico, ki se dviga nad bujnimi nasadi. Vonj sveže zemlje in novega dne polni zrak.
Dan 1: V srcu kavnih nasadov
Trenutno sem v regiji Corquín, v zahodnem delu Hondurasa, kjer spoznavamo pridelovalce kave in vse, ki so vključeni v proces - od pridelave do izvoza, da kavna zrna s teh hribovitih območij prispejo na različne konce sveta.
Moj gostitelj so pridelovalci s kooperative Cafés Finos de Corquín, ki se osredotočajo na proizvodnjo visokokakovostne specialty kave brez glifosata, ki je aktivna snov pogosto prisotna v sredstvih za zatiranje plevela. Z natančnim nadzorom nad kakovostjo in sledljivostjo so si zagotovili prisotnost na mednarodnih trgih.
Ob prihodu sem imel priložnost preizkusiti kave iz različnih nasadov na cuppingu, s katerimi sem spoznal raznolikost profilov. Posamezne nasade in pridelovalce bom v prihodnjih dneh podrobneje spoznal tudi v živo.
Dan 2: Obrazi za skodelico kave
Vsakič, ko obiščem Honduras, me preplavi občutek domačnosti – družina, prijatelji, toplina ljudi. Tokrat pa me je še posebej navdušila energija ljudi, ki so moji gostitelji in mi pomagajo pri spoznavanju kavnih nasadov in pridelovalcev.
Cupping danes? Izjemen. Med številnimi vzorci sem našel mikrolot, ki me je naravnost očaral. Obiskal sem izvozno podjetje Cafescor, kjer poskrbi, da so kave z okoliških kmetij ustrezno procesirane in opremljene za izvoz.
A vrhunec dneva? Obisk visokogorskega nasada, kjer sem v živo spoznal pridelovalca kave, ki sem jo okušal le nekaj ur prej. Takšni trenutki dajejo kavi dušo – vidiš roke, ki jo pridelujejo, in oklje, kjer kava dozori.
Dan 3: Beli cvetovi in plameni ognja
Dan se je začel s sprehodom med kavovci, kjer se biodiverziteta kaže na vsakem koraku – med kavovci rastejo drevesa, ki dajejo senco, tla so bogata s hranili in z rastlinstvom, ki ohranja vlago in prispeva k rodovitnosti zemlje. Kmetje so nam razložili, kako s premišljenimi naravnimi metodami skrbijo za zdravje tal, pri čemer ne uporabljajo glifosata, saj verjamejo v pridelavo, ki spoštuje naravo in prihodnje generacije.
Poseben vtis dnevu je dalo cvetenje kavovcev – beli cvetovi so prekrivali veje, zrak pa je bil prežet z intenzivnim vonjem jasmina. Takšni trenutki te za vedno povežejo s krajem in ljudmi, ki mu posvečajo svoje življenje.
Dan smo zaključili ob odprtem ognju, kjer so me gostitelji postregli s svežimi tortiljami. Obilica dobre kave, toplina ognja in družba izjemnih ljudi – kaj bi si lahko še želel?
Dan 4: Producer & Roaster Forum – tkanje vezi, ki štejejo
Zadnja dva dni mojega kavnega potovanja sta bila rezervirana za poslovni dogodek - Producer & Roaster Forum. Po dneh na terenu, ko sem bil v neposrednem stiku s pridelovalci, je bilo to srečanje priložnost za povezovanje, poslovne pogovore in širjenje obzorij.
Kavna industrija se spreminja in mi, pražarji, nismo le opazovalci – smo del te spremembe. V pražarni Escobar želimo podpirati pridelovalce, ki vlagajo v trajnostno prihodnost. Stisk roke pridelovalca, pogled v oči in skupna vizija – to je vredno več kot le posel.
Finale Global Roasting Contest!
In kot da vse do zdaj ni bilo dovolj razburljivo – sem se prijavil na tekmovanje v praženju kave. Med najboljšimi pražarji iz Latinske Amerike in širše sem se uvrstil v finale in osvojil mesto med najboljših deset.
To je bila neverjetna preizkušnja znanja, izkušenj in intuicije. Velika zmaga je letos odšla v Kolumbijo – čestitke! Zame pa je to dodatna motivacija, da postanem še boljši pražar.
Obisk letošnjega dogodka me je zagotovo prepričal, da bomo v pražarni Escobar v prihodnje še več kav izbirali prav iz območja Srednje Amerike. Verjemi mi, ne bodo te razočarale.«
Omar Escobar