Vrtinec nepredvidljivih sprememb

Svetovni trg kave se sooča z vrtincem nepredvidljivih sprememb, ki vlečejo cene navzgor, podobno kot nevihta premeša gladino mirnega morja. Podnebne spremembe, globalne gospodarske in strukturne pomanjkljivosti so kot plasti kompleksne sestavljanke, ki določajo usodo kave – od kmetij do skodelic v naši kuhinji.

Poglejmo si podrobneje, zakaj cene naraščajo in kakšne posledice ima to za pridelovalce, podjetja, ki smo vpeta v kavno verigo, in nenazadnje kavopivce.

  1. Podnebne spremembe in vremenske skrajnosti 


    Pridelava kave je kot občutljiva melodija, ki zahteva popoln orkester naravnih pogojev. Arabika, kraljica kavnih zrn, najbolje uspeva pri temperaturah med 18 °C in 22 °C. Toda globalno segrevanje to harmonijo ruši in zmanjšuje območja, kjer kava lahko uspeva. Nepredvidljivi vremenski vzorci, kot so dolgotrajne suše, močno deževje in zmrzali, močno motijo pridelavo.

    Brazilija, velikanka med proizvajalkami kave, se je leta 2021 znašla pod udarom ostrih zmrzali, leto 2022 je prineslo neenakomerno deževje, lani pa je pridelek prepolovila huda šuša – kot bi nekdo ugasnil luči na sredi predstave. Podobno cikli El Niño, ti topli vetrovi sprememb, prinašajo vremenske ekstreme, kar še dodatno poslabšuje razmere. Vsi dogodki, ki si sledijo iz leta v leto, zmanjšujejo pridelavo in kakovost kave, kar je vzrok za omejeno ponudbo, tudi v letu 2025. Zato so cene brazilskih kav letos poletele v nebo.
     

  2. Motnje v dobavnih verigah

    Dobavne verige so kot zapletene niti v tkanini globalne trgovine. Pandemija COVID-19 in geopolitične napetosti so te niti napeljale tako, da zdaj mnogokrat popustijo. Poleg tega je vojna v Ukrajini prekinila trgovinske poti in povečala stroške za gnojila, ki so ključna za pridelavo kave.

    Stroški goriva, transportne težave in prekinjene trgovinske poti so dvignili stroške dostave kave od plantaž do pražarne – stroški kontejnerskih prevozov so se podvojili.

  3. Strukturne težave v pridelavi kave

    Večino svetovne kave pridelujejo mali kmetje, ki pogosto nimajo dovolj sredstev za reševanje razvoj in izboljšanje možnosti za pridelavo kave. Povprečna starost pridelovalcev kave se povečuje, saj se mlajše generacije selijo v mesta v iskanju boljših priložnosti. Pomanjkanje delovne sile še dodatno otežuje pridelavo, zlasti v času obiranja kave.

    Pridelava kave zahteva veliko dela in vlaganj v obrezovanje, zatiranje škodljivcev in upravljanje tal. Leta nizkih cen kave so mnogim kmetom onemogočila, da bi vlagali v te nujne postopke, kar vodi v manjše pridelke in slabšo kakovost. Kljub temu da povpraševanje po kavi raste.

  4. Bolezni in škodljivci

    Kavna rja, prikrita sovražnica v svetu kave, je kot tihotapski plazilec, ki izčrpava rastline in znižuje pridelke. Izbruhi v Srednji in Južni Ameriki so uničili velike površine plantaž. Škodljivci pa v kavnih jagodah puščajo brazgotine, ki niso vidne le v zrnju, temveč tudi na obrazih kmetov, ki jih gojijo.

  5. Naraščajoče povpraševanje

    Povpraševanje po kavi še naprej raste zaradi večje potrošnje na novih trgih, kot sta Kitajska in Indija, ter stalnega povpraševanja na tradicionalnih trgih. Posebej Specialtya kava je v zadnjih letih zelo pridobila na priljubljenosti, saj so potrošniki pripravljeni plačati več za kakovostna zrna. Vendar ponudba kave visoke kakovosti ne more slediti temu naraščajočemu povpraševanju, kar še dodatno dviguje cene.

  6. Špekulativno trgovanje in tržna nihanja

    Podobno kot pri kakavu špekulativno trgovanje vpliva na cene kave. Hedge skladi in vlagatelji, ki špekulirajo s prihodnjimi cenami kave, povečujejo tržno nestanovitnost. Takšna špekulativna dejavnost lahko povzroči nenadne skoke cen, kar otežuje načrtovanje za pridelovalce kot za pražarne.

Pogled v prihodnost

Reševanje strukturnih težav v pridelavi kave je ključno za stabilizacijo cen.

Naložbe v trajnostne metode, kot sta pridelava kave v senci, izboljšanje pridelovalnih postopkov in namakalni sistemi, lahko pomagajo k bolj kakovostnemu pridelku in na dolgi rok pomagajo ublažiti vplive podnebnih sprememb.

Poleg tega lahko podpora kmetom z izobraževanjem in vzpostavitvijo globalnih direct trade modelov zagotovi bolj pravično porazdelitev dobička.

Inovativne rešitve, kot so odporne sorte kave in uporaba tehnologij za preglednost dobavnih verig, ponujajo upanje za prihodnost.

Vendar te rešitve zahtevajo usklajeno sodelovanje vlad, podjetij in tudi kupcev. Kava, podobno kot kakav, ni le surovina – je vir preživetja za milijone in dnevni ritual za milijarde ljudi.

Zagotoviti njeno prihodnost pomeni prepoznati njeno pravo vrednost in vlagati v ljudi ter ekosisteme, ki jo podpirajo.

Tudi v pražarni Escobar uresničujemo to vizijo. Več kot polovico kav v našo pražarno v Sloveniji pripeljemo z manjših kmetij po t. i. direct trade modelu. Ker kave uvažamo predvsem z manjših farm, predstavimo tudi kavne nasade, kjer so kave dozorele in pridelovalce, ki kavo pridelujejo. Sodelujemo z ljudmi, ki jim lahko zaupamo in na ta način nadzorujemo kakovost svojih surovin in se trudimo, da imajo kave iz pražarne Escobar, kar se da možno kratko pot od pridelovalca do končnega kupca.

Za vse kave, ki pridejo v našo pražarno po direct trade modelu, tudi v teh turbulentnih časih cene ostajajo nespremenjene.

Trudili se bomo, da bo ta način nakupa kavnih zrn v prihodnje pokril vse naše potrebe, saj želimo z nakupom podpirati trajnost kavne industrije in obenem zagotoviti cenovno stabilnost naših produktov.