Vrsta kave
Kava s poreklom

Gvatemala LA ESPERANZA

Sorti Bourbon in Caturra v kombinaciji z visokimi nadmorskimi višinami in mikroklimo regije Huehuetenango zaznamjujejo to kavo s čistimi sadno-karamelnimi notami. Okusi, ki navdušijo že ob prvem požirku!
Aroma / okus
ameriški oreh / breskev / karamela
Poreklo in nadmorska višina
Regija Huehuetenango, Gvatemala, Srednja Amerika, 1.600 m
Že za 6,20 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Gvatemala LA ESPERANZA

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O kavi

Družinska kavna kmetija z vizijo: La Esperanza 

Kava prihaja iz regije Huehuetenango, natančneje iz vasi Chichimes v občini San Pedro Necta. Na tem območju je podnebje zmerno hladno in nežni vetrovi ustvarjajo idealne pogoje za pridelavo visoko kakovostne kave. Na posestvu se kavne rastline razprostirajo v bujnih in skrbno urejenih lotih, zaščitenih s senco dreves. Družinska hiša lastnika ponuja čudovit razgled na celotno posest in sušilne terase.

Francisco in Elmer – dve generaciji strasti do kave

Zgodba kmetije se začne z Franciscom Moralesom, ki je pri petnajstih letih posadil prve sadike kave. Z leti je razširil posestvo in povečal proizvodnjo, danes pa se je kmetija razvila v pravo družinsko podjetje. Njegov sin Elmer skrbi za procesiranje kave, kar zagotavlja visoko raven nadzora nad kakovostjo vsakega zrna.

Trajnostna predelava in skrb za detajle

Serija oziroma LOT kave, ki je letos prispela v našo pražarno je bila mokro procesirana. Ko so kavne češnje dozorele, so jih po obiranju mehansko oluščili in fermentirali 24 ur. Sledilo je trojno pranje, nato pa so kavna zrna 6 dni sušili na betonskih terasah, kar omogoča počasno in enakomerno sušenje ter ohranjanje vseh aromatičnih lastnosti.

O mokrem procesiranju kave

Zakaj je mokra obdelava kave tako posebna?

Kava Gvatemala La Esperanza je predelana po mokri metodi (washed process), eni najstarejših in najčistejših metod obdelave kave. Mokro obdelane kave omogočajo, da okus prihaja neposredno iz zrna – brez vpliva sadne pulpe. To pomeni, da je v ospredju čista izraženost sorte, mikroklime, zemlje in samega znanja pridelovalca.

Mokra obdelava zahteva izredno skrbnost in znanje – kakovost končnega okusa je odvisna od več faktorjev:

  •  zrelosti kavnih češenj,
  • časa fermentacije,
  • temperature vode,
  • učinkovitosti pranja in
  • načina sušenja.

Ta metoda poudari čistost, svetlost in kompleksnost okusa ter odlično izrazi značaj porekla. 

Natančen proces: fermentacija in pranje

Po obiranju zrelih češenj se plodovi mehansko olupijo, pri čemer se odstrani zunanji sloj (exocarp) in večina mesnatega dela (mesocarp). Ostane pa tanek sloj, imenovan sluz (mucilage), ki je bogat s sladkorji in se močno oprime zrna v pergamentu. Ta sluz ni topna v vodi, zato je ni mogoče odstraniti s preprostim pranjem.

V naslednji fazi sledi naravna fermentacija – bodisi v vodi bodisi na suhem – ki razgradi sladkorje v sluzi. Po fermentaciji se zrna temeljito operejo in nato posušijo na betonskih terasah, kjer sušenje poteka počasi in enakomerno 3 do 6 dni.

Čisti okusi iz Gvatemale

Zaradi mokre obdelave je kava La Esperanza izjemno čista v aromatiki, z jasno izraženimi notami, ki izvirajo iz sorte, nadmorske višine in mikroklime regije Huehuetenango. Ta način obdelave omogoča, da v skodelici zasijejo vse nianse terroirja – od sladkosti, ki jo prinaša gvatemalska vulkanska zemlja, do svežine, ki jo zagotavlja hladna sapa gorskih pobočij.