Edinstvena kava iz Papue Nove Gvineje
Papua Nova Gvineja (PNG) je otoška država v vzhodnem delu indonezijskega arhipelaga, kjer živi skoraj 7 milijonov ljudi, ki govorijo 800 različnih jezikov. Območja, kjer se pridela največ kave, so Goroka v vzhodnih višavjih in Mt. Hagen v zahodnih višavjih, med njima pa leži rodovitna dolina Wahgi. Ta dolina, v kateri se nahajajo številni manjši kavni nasadi, travniki in plantažami, je tudi dom posestva Madan.
Dolina bogate kulture in zgodovine
Kavo so v dolini zasadili v začetku 20. stoletja, leta 1964 pa je posestvo Madan ustanovil John Coleman, potem ko so ga navdušile naravne lepote in rodovitnost pokrajine. Kavni nasadi so sprva naleteli na odpor pri lokalnih skupnostih, vendar ko se je z leti pokazalo, da kava v dolino prinaša zaslužek in daje delo lokalnemu prebivalstvu, so se nesoglasja polegla, kava pa je postala eden izmed pomombnih kmetijskih pridelkov.
Oživitev in posodobitev
V 90. letih prejšnjega stoletja je družina Coleman posestvo prodala, kar je privedlo do njegovega propada, dokler ga leta 2003 ni pod svoje okrilje vzelo podjetje Highlands Arabicas Ltd. Podjetje vodi Peter Pena, izkušen poslovnež iz PNG. Kavno industrijo zelo dobro pozna, vendar se je odločil, da bo na posestvu Madan ohranil trajnostni in kakovostni pristop k pridelavi kave, kot so ga začrtali prvi lastniki družina Coleman. Pod njegovim vodstvom so med kavovce zasadili avtohtona senčna drevesa, prepovedali uporabo kemikalij, saj za zatiranje škodljivcev in izboljšanje rodovitnosti tal uporabljajo naravne metode.
Predanost skupnosti in okolju
Posestvo Madan se ne osredotoča samo na okolje in kakovost kave, ampak tudi na zaposlene in sezonsko delovno silo. Za sezonske in redno zaposlene delavce je zagotovljeno bivanje, dostop imajo tudi do zdravstvene klinike Madan. Posestvo vlaga v razvoj skupnosti, podpira lokalne šole in različna združenja ter vodi projekte, ki lokalno skupnost oskrbujejo z vodo, elektriko in izgradnjo kanalizacije.
Trajnostna pridelava kave
Posestvo Madan pomaga okoliškim skupnostim pri pridelavi in predelavi njihove kave, izboljšuje učinkovitost in kakovost ter povečuje dostop do mednarodnega trga. Ves pridelek je ročno obran, nato sledi procesiranja, fermentiranje čez noč. Kava se nato suši na soncu 5 – 6 dni, preden je skladiščena in pripravljena na izvoz. Danes se posestvo Madan ponaša z modernimi objekti za mokro in suho procesiranje, kar zagotavlja visoko kakovostno pridelavo kave.
Posestvo je zgled v regiji, saj združuje trajnostne prakse in podpira razvoj lokalne skupnosti.
Kaj pomeni kratica AX v imenu kave?
Ne, to ni nič povezano Armani Exchange. Kljub svojemu trendovskemu imenu A/X v resnici označuje nov sistem ocenjevanja kave iz Papue Nove Gvineje. "A" predstavlja visokokakovostno kavo z odlično uravnoteženostjo in aromo. "X" označuje enotno velikost zrn, kjer so največja in najmanjša zrna odstranjena, tako da ostanejo samo zrna optimalne kakovosti, ki gredo v nadaljno prodajo.