Vrsta kave
Kava s poreklom

Ruanda NKARA

100-% Red Bourbon z visokogorja Ruande! Nova obogatitev naše afriške ponudbe, ki navdušuje z rahlo sadnimi okusi in prijetno sladkobo rjavega sladkorja v pookusu.
Aroma / okus
grenivka / breskev / rjavi sladkor
Poreklo in nadmorska višina
Gakenke, Severna provinca, Ruanda, Afrika
Že za 4,60 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Ruanda NKARA

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O kavi in o kooperativi

To je prva kava iz Ruande v naši pražarni!

Kave je sorte 100-% Red Bourbon. Pridelujejo jo na 250 manjših kmetijah, ki pridelek dostavljajo na predelovalno postajo Nkara, najmanjšo od štirih postaj, ki jih upravlja kooperativa Dukunde Kawa. Nkara, ki se nahaja blizu majhnega mesta Mususa v severni provinci Ruande. Na tem območju so idealni pogoji za pridelavo Specialty kave.

Nkara deluje od leta 2005

Predelovalna postaja Nkara je bila ustanovljena leta 2005 in združuje 250 pridelovalcev iz okoliških vasi. Leži na nadmorski višini 1.880 metrov, obdana z zelenimi hribi in bogato rdečo zemljo. Zadrugo vodi Michel Dusengimana, pomagajo mu še trije sodelavci, med sezono obiranja pa se jim pridruži še 50 sezonskih delavcev.

Idealni pogoji za pridelavo Specialty kave

Mineralno bogata tla in bogato naravno okolje nudita temu območju idealne pogoje za pridelavo Specialty kave. Kmetije so majhne, v povprečju četrt hektarja, in se nahajajo na nadmorskih višinah med 1.800 in 2.100 metri. Kava za kmetije predstavlja glavni vir dohodka, za lastne potrebe in priložnostno prodajo pa na kmetijah gojijo še druge kmetijske pridelke in živino.

Na vseh kmetijah zrele kavne češnje obirajo ročno in selektivno, tako da je na predelovalno postajo dobavljena zgolj kava, ki je dovolj zrela za nadaljnje procesiranje. Ob dostavi je pridelek ročno sortiran in nato še isti dan olupljen s pomočjo mehanskega luščilnika, ki razvršča kavne češnje tudi po teži.

Nadaljnje procesiranje poteka v več fazah:

  • Fermentacija: Ko so kavne češnje olupljene, zrna fermentirajo čez noč, približno 12 – 18 ur. Nato jih ponovno namočijo v bazenih z vodo za 24 ur.
  • Ročno sortiranje: Sledi prebiranje in sortiranje, da se izloči slab in poškodovan pridelek. Večinoma ga opravljajo ženske in poteka v dveh fazah — takoj po namakanju in kasneje, ko je kava že razporejena na afriških posteljah za sušenje.
  • Sušenje: Zrna se v zaključni fazi procesiranja sušijo na dvignjenih lesenih konstrukcijah, t. i. afriških posteljah, približno dva tedna. Potrebno je redno obračanje in zaščita pred dežjem in soncem, kar zagotavlja enakomerno sušenje.
  • Končna obdelava: Pri 11-% vlažnosti je sušenje zaključeno, kavna zrna prepeljejo v skladišče Dukunde Kawa, kjer odstranijo lupino. Zrna pred končnim pakiranjem še enkrat pregledajo in preberejo.

Kava iz Ruande nas navdušuje, ker so kavna zrna pridelana in obdelana z veliko skrbnosti. Kooperativa veliko časa in pozornosti nameni prebiranju in selekciji kavnih zrn, da v našo pražarno res pridejo najboljša zrna, ki dajo od sebe sadno sladke okuse.

Verjamemo, da je letošnja prva dostava kave iz Ruande začetek dolgoletnega sodelovanja!

Izbrano za vas