Vrsta kave
Kava s poreklom

Specialty degustacijski paket 5x50 g

Bi se rad spoznal s kavami iz pražarne Escobar?

Izberi degustacijski paket petih kav s poreklom. Namenjen je degustaciji različnih Specialty kav s poreklom. Kave zapakiramo v zrnju ali pa prilagodimo mletje tvojemu načinu priprave kave.

Degustacijski paket petih različnih kav je namenjen tudi izvedbi coffee cuppinga v domači kuhinji, s pomočjo katerega se lahko naučiš opazovanja in prepoznavanja arom in okusov v praženi kavi.

Specialty degustacijski paket vsebuje:

  • 1 x 50 g Brazilija Pico Mirante
  • 1 x 50 g Etiopija Banco Gotete
  • 1 x 50 g Indonezija Sumatra
  • 1 x 50 g Gvatemala Finca Granada
  • 1 x 50 g Mehika Sanutario Ixhuatlan

Raziskuj kavne arome in okuse skupaj z nami!

15,00 €
Razpoložljivost: Na zalogi
SKU
Specialty Coffee Cupping paket 5x50 g

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Zakaj smo pripravili degustacijski paket različnih kav s poreklom?

V zadnjem obdobju so kavam z raznolikim geografskim poreklom vrata na svetovne trge široko odprta, saj jih odlikujejo geografske posebnosti kot so sestava tal, mikroklima, lega kavnih nasadov, senčna rast, ki posnema naravno okolje kavovcev.

Ljubitelji vrhunskih kav iščemo posebne okuse, zato vedno več kav s poreklom najde svoj prostor pod soncem in se ne izgubijo v kavnih mešanicah.

Pa si že kdaj poiskusil kavo z geografskim poreklom oziroma single origin kavo, ki prihaja z ene farme oziroma z enega območja?

Razlike v okusih in aromah so neprimerljive. Razišči kavne okuse in odkrij, katere kave te bolj navdušujejo – afriške, srednje ameriške, brazilske … ter katere arome in okusi v kavi te bolj prepričajo - sadni, cvetlični, čokoladni, oreškasti … Specialty degustacijski paket je dobra popotnica za začetek tvojega raziskovanja.

Kaj je Coffee Cupping oziroma protokol okušanje kave?

Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot Coffee Cupping oziroma Coffee Tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah.

S pomočjo Coffee Cuppinga se naučimo prepoznati različne arome in okuse preko vonjanja in glasnega »srkanja« kave, s čimer se analizira oziroma prepoznava posamezne komponente kot so tekstura, sladkobe, prisotnost kavnih kislin, pookus ter uravnoteženost teh kategorij v skodelici kave.

Katero osnovno opremo potrebuješ pri okušanju kave?

Za cupping v domači kuhinji potrebujemo:

Žlico, ki je glavno orodje Coffee Cuppinga. To je lahko cupping žlica, ki je malce bolj globoka in nam omogoča, da na enkrat zajamemo dovolj velik vzorec kave. Prav tako boš cupping odlično opravil z navadno žlico, s katero pri nedeljskem kosilu srkaš juho.

Grelnik vode

Tehtnico

Mlinček, ki mora imeti opcijo nastavitve malce bolj grobega mletja, kava za cupping mora biti mleta kot groba kuhinjska sol.

Posodico oziroma skodelico, v kateri boš pripravil kavo za cupping. Ni nujno, da imaš profesionalno cupping posodico, naj bo približno volumna 2.5 dl, tako da vanjo z lahkoto streseš 12 g kave in doliješ 200 ml vode.

In seveda, potrebujemo še kavo. Pri izboru vzorcev kave si lahko brez omejitev. K Escobar degustacijskemu paketu lahko dodaš vzorček, ki si si ga izmenjal s prijateljem ali prijateljico. Če pa želiš z lastnimi brbončicami okusiti svetlobne razlike med okusi Specilaty kav in komercialnih kav, pa dodaj še vzorček komercialne kave …

Protokol okušanja kave smo predstavili tudi v 4. epizodi naše mini serije Escobar KofiTok. Pripravo in izvedbo si lahko pogledaš na spodnjem posnetku.