The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Spletni piškotki
Za izboljšanje uporabniške izkušnje ta spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.
Kaj je Coffee Cupping oziroma protokol okušanje kave?
Okušanje kave, mednarodno uveljavljeno tudi kot Coffee Cupping oziroma Coffee Tasting, je opazovanje in prepoznavanje okusov in arom v kuhani kavi. To je profesionalna praksa, ki jo vsakodnevno uporabljajo v industriji kave, lahko pa jo izvaja vsakdo, ki želi preko lastnih senzornih zaznav izvedeti več o značilnostih kav z različnim geografskim poreklom in o različnih kavnih mešanicah.
S pomočjo Coffee Cuppinga se naučimo prepoznati različne arome in okuse preko vonjanja in glasnega »srkanja« kave, s čimer se analizira oziroma prepoznava posamezne komponente kot so tekstura, sladkobe, prisotnost kavnih kislin, pookus ter uravnoteženost teh kategorij v skodelici kave.
Katero osnovno opremo potrebujemo pri okušanju kave?
Za cupping v domači kuhinji potrebujemo:
- Žlico, ki je glavno orodje Coffee Cuppinga. To je lahko cupping žlica, ki je malce bolj globoka in nam omogoča, da na enkrat zajamemo dovolj velik vzorec kave. Prav tako boste cupping odlično opravili z navadno žlico, s katero pri nedeljskem kosilu srkate juho.
- Grelnik vode
- Tehtnico
- Mlinček, ki mora imeti opcijo nastavitve malce bolj grobega mletja, kava za cupping mora biti mleta kot groba kuhinjska sol.
- Posodico oziroma skodelico, v kateri boste pripravili kavo za cupping. Ni nujno, da imate profesionalno cupping posodico, naj bo približno volumna 2.5 dl, tako da vanjo z lahkoto stresete 12 g kave in dolijete 200 ml vode.
- In seveda, potrebujemo še kavo. Pri izboru vzorcev kave ste lahko brez omejitev. K Escobar Coffee Cupping paketu lahko dodate vzorček, ki ste si ga izmenjali s prijateljem ali prijateljico. Če pa želite z lastnimi brbončicami okusiti svetlobne razlike med okusi Specilaty kav in komercialnih kav, pa dodajte še vzorček komercialne kave …
Protokol okušanja kave smo predstavili tudi v 4. epizodi naše mini serije Escobar KofiTok. Pripravo in izvedbo si lahko pogledate na spodnjem posnetku.