Specialty kava s poreklom Tanzanija Usongwe AA
Specialty kava s poreklom Tanzanija Usongwe AA Vodilni člani zadruge Usongwe in naprava za ročno čiščenje kavnih češenj Pridelovalci Usongweja kavo pridelujejo kavo na kavnih nasadih v bližini svojih domov, ki so oddaljeni 15 do 30 min hoje do manjših predelovalnih postaj Vodilni člani zadruge Usongwe
Vrsta kave
Kava s poreklom

Tanzanija USONGWE AA

Navdušeni smo nad prvo tanzanijsko kavo v naši ponudbi! Kavna zrna s kooperative Usongwe so prijetna mešanica sadnih in čokoladnih not. Hvala Tanzanija, za čudovito prvo kavno izkušnjo.
Aroma / okus
pomaranča / karamela / čokolada
Poreklo in nadmorska višina
Kooperativa Usongwe, regija Mbeye – južna Tanzanija, 1.460 m
Že za 3,65 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Tanzanija USONGWE AA

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Kmetijska zadruga Usongwe je bila uradno ustanovljena leta 1993, čeprav so se mali pridelovalci kave, ki so tudi danes člani zadruge, začeli združevati in povezovati že veliko prej. Kooperativa je dobila ime po okolici in bližnji dolini Usongwe, ki je naseljena z drobnimi vasicami. Zadrugo je ustanovilo približno 300 članov iz petih vasi, vseh v okolici Mbeye v južni Tanzaniji. Danes pa zadruga šteje in zastopa približno 520 malih kmetov z vsega okrožja Iwindi na podeželju Mbeya.

Pridelava kave za skupnosti, ki jih združuje kooperativa Usongwe, je najpomembnejši vir prihodka in glavni kmetijski pridelek, ostali kmetijski pridelki, ki jih pridelajo na svojih kmetijah kot so koruza, paradižnik in druga zelenjava, so namenjeni prodaji na lokalnih tržnicah in preživetju družine. Večina kmetij nadaljuje tradicijo pridelave kave, na kmetijah, ki so jih podedovali od prejšnjih generacij.

Dostop do vode za namakanje v sušnem obdobju ostaja eden največjih izzivov, s katerimi se srečujejo pridelovalci v regiji. Večina družin ima vrtine, ki jih uporabljajo za vodo, toda tudi te vrtine v sušnem obdobju pogosto presahnejo, kar negativno vpliva na pridelavo.

Povprečna starost dreves na kmetijah, ki so del zadruge Usongwe, je starih med 20 in 35 let. Drevesa ostajajo rodovitna zaradi rednega obrezovanja in nege. Obrezovanje poteka po sezoni obiranja in v deževnem obdobju, da se kavovci čim bolj obnovijo pred začetkom nove sezone. Kljub temu je pridelek na tem območju precej skromen, posamezna kmetija namreč pridela v povprečju po 6 60-kilogramskih vreč kavnih zrn. Cilj zadruge je, da kmetom pomaga izboljšati pridelovalne praske in dvigniti količino pridelane kave, da se bodo kmetije v regiji tudi v prihodnje lahko preživljali s pridelavo kave.

Večinoma kmetje sadijo in pridelujejo kavne sorte, ki so jih gojili njihovi očetje in dedki - predvsem:

  • Kent,
  • Bourbon in
  • druge lokalne sorte.

Inštitut za kavo v Tanzaniji (TACRI) aktivno razvija tudi nove sorte, ki so odporne proti boleznim, ki napadejo kavne jagode in bolezni rje, ki prizadene liste kavovcev. Ena izmed odpornejših sort je Comact, ki jo kmetje vse pogosteje sadijo v kavne nasade.

Obiranje in predelava

Proizvajalci Usongweja kavo pridelujejo kavo na kavnih nasadih v bližini svojih domov, ki so oddaljeni 15 do 30 min hoje do manjših predelovalnih postaj (washing stations). V kavnih nasadih kavo običajno pakirajo v vreče in jih dnevno z motornimi ali navadnimi kolesi, vozički ali včasih v tovornjaku, pripeljejo na predelovalno postajo. V roku 7 ur odstranijo kavne ovoje, zrna nato sortirajo, spustijo v rezervoar in jih nato pustijo fermentirati v čisti vodi približno tri dni. Vodje predelovalnih postaj, ki spadajo v zadrugo Usongwe, stalno preverjajo bazene in postopek fermentacije, da preprečijo prekomerno fermentacijo. Četrti dan kavo odstranijo iz rezervoarja in sperejo, da ostanejo vse ovoje, nato še enkrat vrnejo v čisto vodo, da se namakajo še 24 ur. Po tem se kava pripravi na sušenje na dvignjenih (afriških) posteljah.

Ko zrna dosežejo optimalno vlažnost, kavo počiva. Vsa kava se nato pripravi na izvoz. Kavo se nato preko izvoznega podjetja City Coffee Ltd v Mbeyi pošlje na dražbo, ki jo izvaja Tanzania Coffee Board v Moshij, preko katere se kava proda najboljšemu ponudniku. 

Oznake AA in AB pri kavah

Oznake AA in AB v Tanzanijo so namenjene označevanju velikosti kavnih zrn in niso povezane s kakovostjo kavnih zrn.

Izbrano za vas