Vrsta kave
Kava s poreklom

Honduras ARUCO BIO

S to kavo želimo z vami deliti vrhunske kavne okuse in našo zgodbo o sodelovanju in povezovanju s srčnimi pridelovalci kave v Hondurasu, od koder prihaja naš pražar Omar.
Aroma / okus
papaja / ananas / temna čokolada / vanilija
Poreklo in nadmorska višina
kooperativa Aruco, regija Corquin, Honduras, Srednja Amerika, 1.500 m
Že za 5,60 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Honduras ARUCO BIO

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O kavi

Kava Honduras Aruco je

  • sezonska,
  • 100-% sledljiva in
  • Eko certificirana.

Kooperativo Aruco, od koder prihaja odlična kava, smo prvič obiskali leta 2018. Od takrat naprej so mikroloti različnih pridelovalcev kave stalnica v naši ponudbi.

O kooperativi Aruco

Združenje kavnih pridelovalcev Café Aruco domuje v pokrajini Corquin v zahodnem delu Hondurasa. Ime je dobilo po reki Aruco, ki pokrajini Corquin daje življenje. Ni naključje da je kooperativa dobila enako ime kot reka, saj tudi kooperativa Aruco daje življenje lokalni skupnosti. Podpira izobraževalni in zdravstveni program ter pomaga pri razvoju treh zdravstvenih centrov in sofinanciranjem dvojezičnega izobraževanja v osnovni šoli.

Kooperativa Aruco prav tako izobražuje in finančno podpira pridelovalce kave, da zboljšujejo kakovost svojega pridelka in vsakdanjega življenja. Kooperativo vodi izkušen pridelovalec kave Donaldo Rafael Gonzales Fiallos in lahko rečemo tudi naš prijatelj, saj smo v teh letih spletli tako poslovne kot prijateljske vezi.

Pridelki oziroma mikroloti z okoliških kavnih nasadov, katerih lastniki so del kooperative Aruco, so po obiranju pripeljani na skupno točko, pred upravno stavbo kooperative Aruco, kjer jih procesirajo, pakirajo in pripravijo za izvoz.

Kave rastejo na nadmorskih višinah med 1.000 in 1.600 metri. Povprečne letne temperature se zaradi visokih nadmorskih višin gibljejo med 11 in 16 stopinjami Celzija.

Gojijo kave različnih sort Catuai, Caturra, Parainema, IHCAFE90, Lempira in Maragogipe.

Izbor 2024

Letos smo izbrali mikrolot Miguela Angela Paza. Kava je sorte Obata, ki nikoli ne razočara z okusi. Izbran mikrolot nas je navdušil z okusi papaje, ananasa, temne čokolade in vanilje, ki se prepletajo v skodelici kave.

Naravni način procesiranja s sušenjem na soncu v kavi poudari sadne note. Kavovci v njegovem kavnem nasadu so pravzaprav podrastje gozdnatih pobočji, višja drevesa nudijo zavetje in potrebno senco kavovcem.

Obisk kooperative 2018

Kako je potekal naš obisk leta 2018 in kako živijo kavni pridelovalci združeni v kooperativo Aruco, si lahko pogledate v spodnjem videu.

Izbrano za vas