Naša zgodba

Praženje je največja sprememba, ki jo kavno zrno doživi na poti od kavnega nasada do skodelice. V pražarni Escobar se zavedamo, da je kakovostno praženje hrbtenica našega delovanja.

#Escobar_Coffee

Praženje poteka pod skrbnim nadzorom glavnega pražarja Omarja, ki je tudi solastnik in soustanovitelj pražarne Escobar. On je tisti, ki natančno ve, kako dobiti najboljše iz posameznega kavnega zrna - idealno razmerje med okusi in aromami - saj to počne dan za dnem, leto za letom ...

Še preden kave po dolgi poti pridejo do pražarne, je v vsako zrno vloženo veliko dela, zato se naš pražar zaveda pomembne naloge, da je kavo treba spražiti tako, da blesti in nato v skodelici pokaže svoj pravi jaz.  Uravnoteženost arom in okusov čokolade, citrusov, mandeljnov, lešnikov ... Vsaka kava je posebna kava, zato je praženje v naši pražarni prilagojeno vsaki kavi posebej.

Potenciali okusov se pokažejo že pri prvem poku, ki se zgodi med praženjem. Potem pa je treba pazljivo počakati, da kava dobi še pravo mero teksture in sladkobe, ter nato kavo pravočasno izpustiti iz bobna aparata za praženje, da se ne praži predolgo in da ne pridejo na površje grenkobe ali nezaželeni okusi.

#Escobar_Coffee

Profil praženja

Profil praženja

Za vsako kavo naš pražar izbere profil praženja, ki ga nato ponavlja znova in znova, vendar praženje nikoli ni postopek, ki ga lahko brezglavo ponovi. Profil praženja je odvisen od porekla in načina procesiranja kav, ne obstaja univerzalna formula, zato je treba praženje vzorcev večkrat ponoviti, da pražar lahko določi optimalni profil praženja. Prav tako je treba čas praženja prilagoditi različnim vremenskim in temperaturnim vplivom iz okolice.

V pražarni Escobar smo zagovorniki enotnega praženja za vse načine priprave kave. Verjamemo, da vsako kavo pražimo tako, da blesti in pokaže pravi jaz, ne glede na to, s katero svojo najljubšo metodo si kavo pripravite.

Vedno sveže pražena kava

V pražarni Escobar kavo dnevno pražimo v majhnih količinah v skladu s povpraševanjem, saj verjamemo, da je tak pristop najboljši, da se ohranijo polne arome, okus in kakovost praženih kavnih zrn. Pražene kave nikoli ne skladiščimo, zato je kava za vsako vaše naročilo pražena in pakirana sproti. V najkrajšem možnem času jo preko dostavne službe pošljemo na vaš naslov. Po predhodnem dogovoru je možno kavo prevzeti tudi v pražarni.

Najboljša je seveda sveže pražena kava, ki ob pravilnem pakiranju in shranjevanju ohrani polno aromo in okus tudi mesec dni po praženju oziroma pri nekaterih kavah je zaradi njihovih naravnih značilnosti polnost okusa še daljša. Za nasvet lahko vedno vprašate v naši pražarni.

Velja tudi pravilo, da mora kava po praženju počivati, saj se mora iz pražene kave izločiti ogljikov dioksid CO2, ki zelo sveže praženi kavi doda malce grenak priokus, čemur se želimo izogniti. Priporočamo, da s pripravo kave počakate vsaj štiri dni po praženju, za espresso pripravo pa še več, 8 do 10 dni. Kavo vedno kupite v zrnju, zmeljite le količino, ki jo potrebujete za pripravo, ostalo pa hranite v embalaži, tako da kava ni izpostavljena vplivom iz okolice (kisik in svetloba).

Srednje praženje
Izbor kav

Izbor kav

ESCOBAR pražarna vrhunskih kav je doma na Vrhniki. Je prva mikro pražarna v Sloveniji, kjer smo začeli pražiti vrhunske kave iz segmenta specialnih kav (Specialty Coffees). Poleg stalnih hišnih mešanic Escobar, Skodelica kave in Kapučino, imamo v ponudbi tudi izbrane, visoko kakovostne kave z različnih koncev sveta (Single Origin Coffees), ki jih dobavljamo glede na sezono dozorevanja. Izbor kav iz ponudbe, ki se nenehno spreminja in dopolnjuje, delamo na podlagi detajlov, ki so pomemben del celote. Izbor kav poteka preko strogega protokola okušanja, v ponudbo uvrstimo le najboljše kave. Najpomembnejša sta zagotovo aroma in okus, zato vedno znova okušamo in smo radovedni. Predvsem se nam naježi koža, ko odkrijemo zanimive okuse kav z mikro kmetij (Micro Lots), ki jih v spletni trgovini najdete med kavami s poreklom in imajo oznako Direct trade.

Ker kave uvažamo predvsem z manjših farm, predstavimo tudi kavne nasade, kjer so kave dozorele in pridelovalce, ki kavo pridelujejo. Sodelujemo z ljudmi, ki jim lahko zaupamo in na ta način nadzorujemo kakovost svojih surovin in se trudimo, da imajo kave iz pražarne Escobar, kar se da možno kratko pot od pridelovalca do končnega kupca. Kot pri vseh kmetijskih pridelkih sta tudi pri kavi pomembna sezonskost in svežina, ki vplivata na kakovost kave v skodelici.

FESTIVAL KAVE VRHNIKA

V pražarni Escobar v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika vsako leto organiziramo Festival kave Vrhnika.

Festival kave Vrhnika se je rodil, ko se je začela prebujati slovenska Specialty kavna scena. Zato se je moral zgoditi dogodek, ki vsako leto nudi priložnost butični kavni ponudbi Slovenije, da se predstavi!

Festival kave Vrhnika je dogodek, ki je v prvi vrsti namenjen prestavitvi slovenskih mikropražarn kave in butičnim blagovnim znamkam, ki so na tak ali drugačen način povezane s kavo. Vabljeni!

Srednje praženje

Praženje kave v pražarni Escobar

Več informacij
Kavarne kjer se pijejo Escobar kave

Kavo dvigujemo na nivo gurmaskih užitkov

Več informacij