Vrsta kave
Kava s poreklom

Tanzanija POSESTVO MONDUL

S čudovitimi notami mandarin, karamele in čokolade kava zapelje brbončice na okusno kavno potovanje v visokogorje Tanzanije. Prepusti se trenutkom užitka!
Aroma / okus
mandarina / karamela / čokolada
Poreklo in nadmorska višina
Arusha, Afrika, 1.700 m
Že za 4,75 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Tanzanija POSESTVO MONDUL

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O posestvu

Kava prihaja s posestva Mondul, ki se nahaja na pobočju gore Monduli. Ta edinstvena lokacija zagotavlja popolne pogoje za pridelavo najkakovostnejših kav v Tanzaniji.

Posestvo Mondul je tudi ena najsodobnejših, trajnostnih in odgovornih vodenih kavnih posestev s številnimi kavnimi nasadi, kjer gojenje kave ni le posel, ampak dejavnost povezuje celotno skupnost, ki trajnost, enake pravice in socialna vprašanja jemlje zelo resno. Vodenje posestva Mondul poteka pod vodstvom Deana Petersona.

Pridelava kave in druge dejavnosti

Poleg pridelovanja kave, na posestvu vzporedno potekajo projekti, ki dvigujejo kakovost življenja družin, ki delajo in živijo na posestvu. Prebivalci imajo brezplačen dostop do izobraževanja in zdravstvene oskrbe. Delavci in njihove družine imajo poleg dela v kavnih nasadih tudi možnost, da se vključijo v pridelavo drugih kmetijskih pridelkov za lastne potrebe in nadaljnjo prodajo, živinorejo in mlekarstvo, čebelarstvo.

Organsko škropivo

Na posestvu so razvili organsko škropivo, ki ga učinkovito uporabljajo za odvračanje škodljivcev, ki bi lahko uničili kavovce in plodove, hkrati pa ni škodljiv naravi in delavcem, ki ga uporabljajo. Izdelujejo ga iz avtohtonega zelenja in čilijev.

Pridelava kave je osrednja dejavnost, ki ustvari ključne prihodke in na kateri slonijo tudi ostale dejavnosti lokalne skupnosti, ki omogočajo razvoj in inovacije.

Obiranje in predelava

V času sezone obiranja kave se število delavcev na posesti poveča, saj je treba kavne plodove pravočasno obrati. Sezonski delavci ne živijo na posesti, ampak le začasno ali pa na delo prihajajo iz okoliških vasi in mest.

Vsak dan sproti se obrani kavni plodovi najprej sortirajo in odpeljejo na pralno postajo, kjer jim odstranijo zunanje ovoje in jih operejo. Nato plodove pustijo fermentirati čez noč v fermentacijskih tankih, napolnjenih z vodo. Naslednji dan oprana zrna razprostrejo po afriških posteljah in jih sušijo približno 16 do 21 dni, odvisno od vremenskih razmer, da zrna v pergamentu dosežejo stopnjo vlage 12 %.

Pridelek shranijo v suhem skladišču, dokler ni pripravljen na izvoz.