Vrsta kave
Kava s poreklom

Kenija KEVOTE AB

V kavi prevladujejo živahni sadni afriški okusi s poudarki ribeza, ananasa in citrusov. Pookus je prijetno sladek in meden.
Aroma / okus
črni ribez / ananas / citrusi
Poreklo in nadmorska višina
Embu, osrednja Kenija, Afrika, 1.600 m
Že za 5,40 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kenija KEVOTE AB

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

O kavi


Ta kava je bila pridelana na manjših kmetijah, ki so povezane v zadrugo Kirurumwe in dobavljajo pridelek na pralno postajo Kevote (lokalno znana kot "tovarna" Kevote). Nahaja se v okrožju Embu, na južnih pobočjih gore Mt. Kenya, približno 150 km severno od Nairobija na 1.700 do 1.900 metrov nadmorske višine.

O zadrugi Kirurumwe


Prve kavovce pod okriljem zadruge Kirurumwe so kmetje zasadili leta 1950, leta 1957 pa je bila ustanovljena tovarna Kevote. Danes ima zadruga že več kot 4000 članov.
Večina pridelane kave dostavljajo kmetje, ki živijo v okoliških vaseh, in imajo v lasti manjše kmetije s kavnimi nasadi od 200 do 250 kavovcev ter drugimi pridelki. 
Zadrugo vodi demokratično izvoljeni odbor s petimi člani z direktorjem na čelu, ki nadzoruje vsakodnevno upravljanje zadruge.

 

O kavnih nasadih 


V kavnih nasadih prevladujejo sorte kave:

  • SL28,
  • SL34,
  • Ruiru 11 &
  • Batian.

Kljub temu da vsaka kmetija k skupnemu pridelku prispeva zelo majhen delež, kmetje posvečajo veliko pozornost kakovostni pridelavi, predvsem z redno uporabno komposta in gnojil, s čimer zagotavljajo rodovitnost tal. Anorganska gnojila se uporabljajo manj pogosto, po potrebi.

 

O delu v kavnih nasadih


Ko kavne češnje na kavovcih dozorijo, jih oberejo ročno. Obirajo le najbolj rdeče in zrele kavne češnje, ki jih nato še ročno sortirajo in tako, da gre v nadaljnje procesiranje le najbolj kakovosten del pridelka. Potem ko je kava oprana in zunanji sadni sloj odstranjen, kava fermentira od 12 do 16 ur. Po fermentaciji je kava ponovno oprana s svežo izvirsko vodo, na ta način odstranijo vse plasti sadnih ovojev. Kava je čista in pripravljena na sušenje na afriških posteljah. 


Medtem ko se kavna zrna v pergminu sušijo na afriških posteljah, jih ponovno preberejo in odstranijo poškodovana zrna. Ko se kava primerno osuši, jo shranijo v skladiščih, nekaj jo prodajo na osrednji borzi v Nairobiju, del pa je namenjen tudi neposredni prodaji v tujino. 


Kaj pomenijo oznake AA, AB na kavah kenijskega porekla? 
AA, AB in drugi razredi se v Keniji uporabljajo kot oznake velikosti kavnih zrn in se ne nanašajo na kakovost kave v skodelici.