Vrsta kave
Kava s poreklom

Etiopija BANCO GOTETE

Še en kavni okus, ki ni vsakdanji. Odlična Etiopija, naravno procesirana s sušenjem na soncu, ki bi jo lahko poimenovali kavna zvezda iz regije Yirgacheffe. Blesti z okusi pomaranče, limete in lešnika v pookusu.
Aroma / okus
pomaranča / limeta / lešnik
Poreklo in nadmorska višina
Kochere Yirgacheffe, Etiopija, 2.000 m
Že za 5,40 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Etiopija BANCO GOTETE

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

To je kava pridelana na manjših kavnih kmetijah v okolici mesta Banco Gotete, po katerem je dobila ime. Mesto se nahaja v okrožju Gedeo, v regiji Yirgacheffe, ki je svetovno znana po dobri kavi.

Večina kmetij ima v lasti manj kot hektar zemlje, kava pa je glavni pridelek, ki jim prinaša denar za preživetje. Zaslužek kmetov je minimalen predvsem zaradi majne posesti zemlje.

Za lažje preživetje kmetije gojijo tudi druge pridelke, kot so 

  • sladki krompir,
  • mango in
  • avokado.

Ekološko in trajnostno

Večina kave, pridelane v regiji, je 100 % ekološke, čeprav ni certificirana. Kavo manjših kmetij odkupi, procesira in izvozi podjetje Legu Trading, ki skrbi, da kmetje za pridelek dobijo pravično plačilo in obenem zaposluje približno 300 ljudi iz lokalnega okoliša, v času obiranja kave delo dobi še dodatnih 300 sezonskih delavcev.

Kavo obirajo ročno, vsak kmetija poskrbi, da je kava, preden gre v nadaljnje procesiranje, skrbno prebrana. Brez nezrelih, preveč zrelih ali poškodovanih kavnih češenj. Vsaj enkrat dnevno se kava dostavi na procesirno postajo, kjer se suši na t.i. afriških posteljah. Pridelek redno obračajo in skrbijo, da ni preveč izpostavljen visokim temperaturam. Konstrukcije za sušenje pa so sestavljene tako, da zagotavljajo optimalno kroženje zraka. Pridelek sušijo povprečno 23 dni, da doseže optimalno 11,5 – 12 % vlago.

Kavne sorte

Za večino sort pridelanih na tem območju pogovorno uporabljajo izraz »hairloom«, ki pogosto skriva široko paleto kavnih sort. Veliko teh sort je bilo razvitih na nacionalnem kavnem inštitutu Jimma Agricultural Resarch Center (JARC) v Etiopiji, ki si je od poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja prizadeval za razvoj odpornih in okusnih sort za etiopsko kavno industrijo.

Šele v zadnjem času se delajo analize genskega izvora, kar bo morda v prihodnje dalo boljši vpogled v raznoliki svet kavnih sort, ki je zelo pester, ne le na nivoju regije, ampak celo posameznih kmetij.

Izbrano za vas