Kolumbija NEFTALI CASTRO

100-% Pink Bourbon iz kavnega nasada El Diamante. To ni naključje, ampak kavni zaklad iz El Diamanteja, saj se lepo usklajene in okusne kavne kisline te kave kot diamanti zasvetijo v skodelici.
Aroma / okus
cvetlice / brusnice / slive
Poreklo in nadmorska višina
Regija Tolima, Kolumbija, Srednja Amerika, 1.730 m
Že za 4,60 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kolumbija NEFTALI CASTRO

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Neftali Castro in njegovi diamanti

Kava 100-% Pink Bourbon je mikro lot, ki ga je vzgojil in pridelal Neftali Castro, v svojem kavnem nasadu El Diamante. Nahaja se blizu mesta in občine Cajamarca v zvezni državi Tolima v Kolumbiji.

El Diamante, ki bi se v slovenskem prevodu imenoval Diamant, je 30 hektarjev velika posest, ki jo je Neftali podedoval od svojega očeta. Kmetija je precej večja od drugih v okolici, ki v povprečju obsegajo 3 hektarje. Sprva so na kmetiji sadili različne kmetijske pridelke, kot so stročji fižol, krompir in korenje, imenovano arrachacha. Le majhen del zemlje je bil namenjen pridelavi kave, zasajen s kavovci sorte Typica, kava ni predstavljala pomembnega vira dohodka.

Vse se je spremenilo leta 2008, ko se je Neftali odločil prevzeti vodenje družinske kmetije, potem ko je dolga leta delal kot mehanik v glavnem mestu Tolime, Ibagué. Odločil se je usmeriti v pridelavo kave, ko ga je navdihnil obisk kavnih nasadov v pokrajini Huila, ki je znana po pridelavi kakovostnih kav.

Prevzem kmetije in usmeritev v pridelavo kave

Kavni nasad je razširil, sprva z zasaditvijo sorte Caturra, zgradil je tudi manjšo predelovalno postajo z mlinom za mokro procesiranje in sušilnico.

Njegov trud je bil poplačan s prvimi nagradami, ki jih je prejel za kakovostno kavo, leta 2009 je dosegel 29. mesto na tekmovanju za Skodelico odličnosti (Cup of Excellence) in nato leta 2011 3. mesto.

Nagrade so pritegnile pozornost nekaterih lokalnih pridelovalcev, ki so Neftaliju svetovali, naj zamenja kavovce sorte Caturra s sorto Castillo, ki naj dajala večji donos. Na žalost se ta sorta ni dobro obnesla v hladnejšem podnebju, kar je kmetijo skoraj pokopalo.

Brušenje diamantov

K sreči se Neftali ni uklonil težavam. Odločil se je, da kavni nasad obnovi in zamenja vse kavovce s sorto Tabi, novejšim hibridom, odpornim proti rji, in primernejšim za višje lege in hladnejše podnebje. Ta odločitev mu je prinesla izjemne rezultate, saj je pridelal kakovostno kavo, ki mu je prinesla boljši donos.

»Kava je moja strast. Nočem početi ničesar drugega.«

Danes kavni nasad El Diamante obseda 8 hektarjev, na katerih je zasajenih približno 9.000 kavovcev sorte Tabi. Nedavno pa je Neftali zasadil tudi sorte

  • Pink Bourbon,
  • Gesha in
  • Chiroso.

Nas je najbolj navdušil Pink Bourbon z elegantnimi kislinami ter kompleksnim cvetlično sadnim okusom. Enako kot kava pa smo navdušeni tudi nad Neftalijem, saj je s svojo iznajdlivostjo, inovativnostjo in prilagodlivostjo uspel narediti preboj v svet kakovostnih Specialty kav.

Za svojim delom za stoji 100-% in pravi: »Kava je moja strast. Nočem početi ničesar drugega.”