Vrsta kave
Kava s poreklom

Kostarika EL SALITRE

El Salitre v naši ponudbi prvič zastopa okuse Kostarike! Ne čakajte in z nasmehom skupaj z nami uživajte v prefinjeni teksturi, nežnih okusih jagodičevja v skodelici, ki se zaključijo v sladkih pookusih medu in nugata.
Aroma / okus
maline / jagode / med / lešniki
Poreklo in nadmorska višina
regija Brunaca, Kostarika, Srednja Amerika, 1900 m
Že za 5,70 €
Razpoložljivost: Na zalogi
Na voljo samo še %1
SKU
Kostarika EL SALITRE

Kava za vsako vaše naročilo je sveže pražena in pakirana dnevno.

Osnovne informacije

  • Poreklo: regija Brunaca
  • Nadmorska višina: 1900 -1950 metrov
  • Sorta: Red Catuai
  • Procesiranje: mokro s sušenjem na soncu
  • Obiranje: ročno in selektivno (obirajo se samo zrele kavne češnje)
  • V skladu s protokolom okušanja mednarodnega kavnega združenja (SCA) kava dosega 86,5 točk na lestvici kakovosti (max število točk je 100).

O kavi in o pridelovalcih

S kavami iz Kostarike nas je seznanil naš dolgoletni sodelavec, ki skrbi za dobavo naših brazilskih mikrolotov. Enako kot nam se tudi v njegovih žilah pretaka nemirna kri in kadar le ime priložnost raziskuje in odkriva nove kavne okuse. Lovljenje dobrih kav ga je pripeljalo v Kostariko, kjer je spoznal zavzeta pridelovalca kave Jhona Alvorada in njegova ženo Katthya Fonseca.

Jhon in Katthya sta leta 2015 ustanovila svoje majhno družinsko podjetje Corazon the Jesus in se osredotočila na pridelavo specialnih kav (Specialty Coffees). Njuni kavni nasadi so pod najvišjim vrhom Kostarike, goro Chirripó, in gorovjem imenovanim Cerro de la Muerte na nadmorskih višinah od 1900 do 1950 m. To območje v preteklosti ni slovelo kot primerno za pridelavo kakovostnih kav, zato sta Jhon in Katthya začela s poskusno pridelavo na majhnem koščku. Z veliko truda in trdega dela jima je uspelo izboljšati kakovost zemlje in tudi pridelka. Z dobrimi rezultati je bila povezana tudi odločitev, da se je kmetija razširila in povečala z nakupom dodatnih hektarjev zemlje. Trenutno se kavni nasadi razprostirajo na 12 hektarih.

V pridelavo kave se osredotočajo tudi njuni otroci, družina pa je v zadnjih letih pridobila sloves po pridelavi odličnih Specilaty kav. V delo v družinskem podjetju sta poleg Jhona in Katthye vpeta tudi oba starejša otroka, Johnny in Marylin, ki pomagata pri administraciji in pa z izobraževanjem skrbita za nadgradnjo svojega znanja, povezanega s pridelavo kave, ki ga prenašata v vsakdanje delo na kavni kmetiji. Tudi njuna mlajša brata Abraham in Jhoel z veseljem pomagata pri opravilih, predvsem v času obiranja kava, ko je na kmetiji največ dela. Kavne češnje v sezoni obiranja na pralno postajo dostavljajo v popoldanskem času, naslednji dan pa gredo v nadaljnjo predelavo. S kavnih zrn mehansko odstranijo ovoje in ovojnice, nato oprana kavna zrna počivajo en dan. Naslednji dan jih razvrstijo na dvignjene lesene konstrukcije, kjer jih osušijo.

Načrti in prihodnost

Podjetje Corazon the Jesus, pod okrilje katerega spada kavni nasad El Salitre, sodeluje v programu, ki kmete spodbuja k izbiri in razvoju metod gojenja in predelave kave na trajnosten način, ki prispeva k ohranjanju vode in naravnih habitatov Kostarike. Prav tako Jhon in njegova družina načrtujeta eksperimentiranje z novimi tehnikami pridelave, da bi ustvarili edinstvene in presenetljive okuse v skodelici.

Izbrano za vas