Danes s tabo delim svoje razmišljanje po tem, ko sem v reviji Ona prebrala intervju z agrarnim ekonomistom dr. Alešem Kuharjem.

Zakaj?

Ker je tudi delo mikropražarne vpeto v trende in dogajanje globalne prehrambne industrije. Zato tudi pri svojem delu v pražarni spremljam trende in dogajanje. Kava me je veliko naučila, da smo kot družina postali bolj odgovorni potrošniki.

Predvsem me je naučila, da sta pomembna kakovost in pristen odnos. Da je pomembno, da stojimo za kakovostjo in razumemo cene izdelkov, ki jih kupujemo.

V pražarni radi poudarimo, da je naš namen, da smo sprememba, ki jo želimo videti v prihodnosti. Ker želimo delovati trajnostno, na način, ki je pravičen do dobaviteljev in pridelovalcev, ki omogoča naš razvoj, ki je prijazen do narave in spoštljiv do tebe, ki kupiš naš izdelek.

Ponovno je treba najti ravnovesje

Kupci dandanes ob poplavi izdelkov težko najdemo pravo razmerje med kakovostjo in ceno. Ne le pri nakupu hrane, ampak v vseh segmentih nakupovanja.

Če izpostavim primer kave, kaj in za kakšno ceno lahko dobim 100 g kave na slovenskem trgu. Pri hitrem pregledu spletne trgovine enega izmed večjih trgovcev se cene za 100 g kave začnejo pri 0,79 EUR. Najbolj prodajane blagovne znamke imajo ceno cca 1,50 EUR.

Cenena hrana nas bo veliko stala

Dr. Kuhar pravi: “Ne kupujte cenene hrane, to je moj nasvet.” Tudi jaz se strinjam z njim, ker s pritiskom na cene niti pridelovalci niti delovci nimajo možnosti za napredek, proizvodne prakse nizkocenovnih izdelkov pa so bolj obremenjujoče do okolja in našega zdravja.

Glede na to, da trgovine, opremljene z logotipi diskontnih trgovcev rastejo kot gobe po dežju, žal potrjuje dejstvo, da Slovenci radi kupujemo poceni hrano. Tako s svojim nakupom neposredno podpiramo segment nizkokakovostne hrane.

Kaj to pomeni?

Z nakupovanjem take hrane dolgoročno nedvomno ogrožaš svoje zdravje.” pravi dr. Kuhar. Jaz pa dodajam pridelati čim več po čim nižji ceni, pomeni slabo kakovost.

Cena 100 g kave v naši pražarni se začne pri 3,30 EUR. Niti cena niti kakovost kave nista primerljivi z večino kav na trgovskih policah. Kljub temu da je naša cena 100-% višja, v pražarni 100-% stojimo za njo.

Kako to argumentiramo?

Kupujemo sezonske in sledljive kave. Pražimo in pakiramo jih glede na povpraševanje in smo vsakemu izmed vas na voljo, kadar imate dodatna vprašanja, želje, morebitne pritožbe. Najbolj pa nas dvignejo pozitivni komentarji, ko vas Escobar kava navduši in vam polepša dan.

Želiš tudi ti postati boljši kupec?

Pomagam ti lahko z naslednjimi nasveti:

  • Bodi radoveden in da se zavestno odloči, koga boš podprl s svojim nakupom.
  • Daj prednost kakovosti pred količino, namesto nakupa poceni izdelkov in hrane nizke kakovosti, se raje odloči za tiste, ki so dobro izdelani in ki bodo dobro vplivali na tvoje zdravje.
  • Podpiraj trajnostne blagovne znamke in spremljaj njihovo delo.
  • Jej in pij trajnostno, podpiraj lokalne kmete in prodajalce, izbiraj lokalno pridelano ali predelano, organsko in sezonsko hrano.
  • Zavzemaj se za spremembe in bodi sprememba, ki jo želiš videti v prihodnje tudi v tvojem okolju

Zapomni si, da je to potovanje, ki se začne z majhnimi spremembami, ki postanejo del tvojega življenja. Vsaka zavestna sprememba, ki jo sprejmeš, lahko prispeva k bolj trajnostni in okolju prijazni prihodnosti.

Katja iz pražarne Escobar