V pražarno Escobar prvič prihaja kava iz Ekvadorja. Tudi tokrat smo se potrudili in našli kavo, ki navdihuje – tako s svojimi aromami in okusi kot tudi z zgodbo!

Stkali smo vezi Galom Moralesom! Ambasadorjem Specialty kave iz Ekvadorja!

Preberi pogovor z Galom Moralesom, izvoznikom kave, in pražarjem Omarjem Escobarjem!

Omar Escobar: Galo, zelo sem vesel, da smo v pražarni Escobar odprli vrata Ekvadorju! Kava iz tvojega kavnega nasada Cruz Loma je prva kava iz Ekvadorja, ki jo bom pražil. V našo pražarno smo jo pripeljali s pomočjo izvoznega podjetja Sensum, ki si ga ustanovil, da bi lažje predstavil kakovostne kave Ekvadorja svetovnim pražarnam in podjetjem. Povej mi, kaj te je spodbudilo k temu, da si se poleg pridelave kave lotil tudi ustanovitve lastnega izvoznega podjetja?

Galo Morales: Glede na to, da sem odrasel v družini, ki se je preživljala s pridelavo kave, smo na lastni koži večkrat izkusili korupcijo v kavni industriji. Globoko v sebi sem čutil, da se moramo naučiti, kako bi lahko sami ustvarili boljše pogoje. To me je motiviralo k študiju menedžmenta. Po končanem študiju sem ostal v stiku z očetom, obenem pa sem delal v več izvoznih podjetjih. Spremljal sem težave očeta, ki ni prejemal plačil za svoje delo in pridelek. Leta 2019 sem ustanovil Sensum, da bi ustvaril pošten in pregleden sistem za poslovanje in izvoz ekvadorske kave.

Omar Escobar: Si pridelovalec in izvoznik. Kako usklajuješ ti dve vlogi?

Galo Morales: V Sensumu velja transparentnost za vse pridelovalce, vključno z mano. Najbolj pomembna je kakovost kave in pravičen odnos med vsemi partnerji, tako pridelovalci na eni strani kot kupci na drugi strani.

Omar Escobar: Kakšna je tvoj način vodenja podjetja?

Galo Morales: Sensum ohranja popolno preglednost, tako pri nakupu kot prodaji. Podjetje dela z najnižjimi možnimi stroški in sodeluje z zunanjimi strokovnjaki. Vodenje izvoznega trgovskega podjetja ni tako draga zadeva. Namesto za visoke stroške vodenja podjetja, denar raje namenimo za višjo odkupno ceno kave. Boljša odkupna cena tudi pridelovalce motivira k večjemu trudu pri proizvodnji kave in investiranju v nadaljnji razvoj.

Omar Escobar: Kako je Sensum spremenil dinamiko kavne industrije v Ekvadorju?

Galo Morales: V preteklosti so izvozna trgovska podjetja redko neposredno sodelovala s pražarji. To je dalo prostor preprodajalcem za korupcijo in prodajo kave slabe kakovosti, saj ni bilo neposrednih povezav. Sam redno obiskujem pridelovalce, s katerimi sodelujem in redno usklajujemo cene, da so realne in odražajo dejansko kakovost pridelka. Želimo namreč, da je cena poštena za vse. Verjamem, da je naše podjetje uspešno zato, ker zagotavljamo kakovost, pravične cene in dobre storitve. Le na ta način gradimo dolgoročna partnerstva. Tudi, če se cena kave zviša, ker se je izboljšala kakovost pridelka, jo kupec še vedno kupi. In to je rezultat dobrega sodelovanja in zaupanja.

Omar Escobar: Še preden si ustanovil lastno izvozno podjetje, si pustil redno službo in se lotil pridelave kave. S svojim pristopom si požel nagrade in pozornost. Povej mi več o tem!

Galo Morales: Med študijem in delom, sem namenil veliko časa učenju, zanimalo me je praktično vse. Kako dvigniti kakovost pridelave, kako se soočiti s škodljivci in boleznimi v kavnem nasadu, praženje, okušanje, priprava kave. Zavedal sem se, da je to nujno znanje vsakega pridelovalca. Ko sem podedoval kavni nasad Cruz Loma, sem želel izkoristi znanje in se preizkusiti.

Omar Escobar: Rezultati so se hitro pokazali.

Galo Morales: Res je. Leta 2015 sem se začel ukvarjati s pridelavo. Leta 2020, sem dosegel tretje mesto na Taza Dorada, leta 2021 pa sem s svojo kavo postal prvak! V bistvu sem se odločil, da bom uspešen, da bom lahko dober zgled in s tem navdih za druge pridelovalce. Zavedal sem se, da je ključno, da pokažem, kako lahko kava izboljša naš vsak dan. Vsakič, ko srečam pridelovalca, ki potrebuje podporo, delim svoje prepričanje, da uspeh ni odvisen le od začetne naložbe, ampak od vloženega truda in znanja.

Omar Escobar: Galo, hvala za ta pogovor! Želim ti veliko uspeha v prihodnje in vesel sem, da bomo lahko v Sloveniji uživali v okusih tvoje kave.

Galo Morales: Hvala Omar! Tudi jaz sem hvaležen za vašo podporo in sodelovanje. Verjamem, da bomo skupaj naredili veliko, da bodo pridelovalci imeli možnost pridelovati vrhunsko kavo in za to prejeli plačilo, ki si ga zaslužijo, vsi ljubitelji kave pa lahko uživali v kakovostni kavi, za katero bodo plačali pravično ceno.