Sedaj, ko je več priložnosti za druženje ob skodelici kave na različnih srečanjih in dogodkih, pogosto pohvalite Escobar kave, vendar v isti sapi dodate, da je kava predraga. Da si jo privoščite oziroma jo kupite le za “posebne priložnosti”. Večkrat sva že slišala, da je kava Escobar - kava za posebne priložnosti. 

Sliši se kot kompliment, ampak Omar in Katja iz pražarne Escobar sva mnenja, da je kava prepoceni. Vzemite si 2 minuti časa in preberite najino razmišljanje.

Glede na to, da sva zadnjih deset let intenzivno vpeta v kavni svet, zelo dobro poznava, kaj se s kavo dogaja na svetovnih trgih in tudi kaj se dogaja v segmentu proizvodnje vrhunskih kav, v katerem je v pridelavo vloženih še več dodatnih proizvodnih stroškov in ur dela. Kava je v drugi polovici 20. stoletja nedvomno postala množična dobrina, kar pušča posledice še danes, saj se - ne le v Sloveniji, pač pa tudi po svetu - popije ogromno nekakovostne kave, ki je pridelana po načelu “pridelati čim več po čim nižji ceni”.

Do nedavnega je cena kave na svetovnih trgih skoraj stagnirala, v prvi polovi leta pa sta vsesplošna inflacija in dvig cen energentov povzročila večji dvig cen, kot smo ga bili vajeni. Kljub dvigu cen verjameva, da je plačilo poštene cene za kavo pomembno, saj tako ohranjamo zdrave temelje kavnega sveta.

Ko sva se odločila, odpreti pražarno je bila najina vizija, da v Slovenijo pripeljeva odlične kave z manjših kmetij ter tako ponudiva sezonske, kakovostne in sveže pražene kave. S svojim delom želiva zagotoviti trajnostni razvoj naše pražarne kot tudi pridelovalcev, saj bomo le tako sposobni pridelovati in pražiti kakovostno kavo tudi v prihodnje. S pravičnimi cenami pa želimo vzpostaviti pravo razporeditev vrednosti v proizvodni verigi.

Glavni izmed razlogov, da so kave iz naše pražarne dražje, je, da so naše nabavne cene surove kave, bistveno višje, od cen kav na slovenskih trgovskih policah (na katerih na žalost ni prostora za vrhunske kave iz Specialty segmenta). Kljub višjim nabavnim cenam se v naši pražarni trudimo, da so lahko pri nas kupite kakovostne kave po sprejemljivih cenah, čeprav na račun nižjega zaslužka in nižjih trgovskih marž.

Drugi razlog za višje cene pa je tudi pa je naš način dela, saj je vsako vaše naročilo pripravljeno z veliko skrbnosti. Vsaka kava ima svoj profil praženja in je sveže pražena, aromatična in polnega okusa. Verjameva, da je naš način dela in razmišljanja, pravi. Kljub temu da je to tek na dolge proge, gremo k pravemu cilju.

Hvala vsem, ki ste skupaj z nama na tej poti.

ZA KONEC PA ŠE ENA ZANIMIVOST!

Podatek smo danes izbrskali v Statističnem letopisu Slovenije 2020. V 1991 smo si na primer s povprečno mesečno neto plačo lahko kupili 36 kg kave, v 2018 pa kar trikrat več - 118 kg kave. Res je, da so se zvišale naše plače in si lahko privoščimo več, kot smo si v začetku devetdesetih, vendar pa se je močno znižala tudi cena in kakovost kave v slovenski kavni industriji. PS. Najcenejše ni vedno najboljše.