The store will not work correctly when cookies are disabled.
Spletni piškotki
Za izboljšanje uporabniške izkušnje ta spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.
Posodo napolniš z vodo, v hladno vodo dodaj kavo ter pristavi na vročo kuhalno ploščo. Pri indukciji se izogibaj najvišjim temperaturam, sicer voda, v kateri je kava, prehitro zavre.
Korak 2
Ko kava malo potone, po približno 1 minuti, dobro premešaj, da se kava razpusti. Na površju počasi nastane penasta plast, nato počakaj, da se pena začne počasi dvigovati.
Korak 3
Ko se kava dviguje proti robu džezve, jo pazljivo odstavi, še preden zavre, pri približno 90 ⁰C. Na vrhu bo nastala debela plast pene.
Korak 4
Za trenutek lahko kavo pristavi nazaj na vročo ploščo, vendar ni nujno. Kava namreč ni ljubiteljica previsokih temperatur. Preden kavo serviraš in začneš piti, počakaj vsaj 2 minuti, približno toliko časa, kot si porabil za pripravo, da se kava umiri in se večji delci usedejo na dno posode.
Nasvet: Turško kavo ponudi s kozarcem vode, požirek popiješ pred prvim srkom kave in si z njo očistiš okušalno paleto na jeziku. Po želji sladkaj, dodaj mleko, malo smetane …
Poglej še, kako smo turško kavo pripravili za najbolj znanega Vrhnikčana, Ivana Cankarja: