Zate imamo recept za pripravo okusne in aromatične kave v džezvi.

Potrebuješ

Priprava

Korak 1

Posodo napolniš z vodo, v hladno vodo dodaj kavo ter pristavi na vročo kuhalno ploščo. Pri indukciji se izogibaj najvišjim temperaturam, sicer voda, v kateri je kava, prehitro zavre. 

Korak 2 

Ko kava malo potone, po približno 1 minuti, dobro premešaj, da se kava razpusti. Na površju počasi nastane penasta plast, nato počakaj, da se pena začne počasi dvigovati.

Korak 3 

Ko se kava dviguje proti robu džezve, jo pazljivo odstavi, še preden zavre, pri približno 90 ⁰C. Na vrhu bo nastala debela plast pene.

Korak 4 

Za trenutek lahko kavo pristavi nazaj na vročo ploščo, vendar ni nujno. Kava namreč ni ljubiteljica previsokih temperatur. Preden kavo serviraš in začneš piti, počakaj vsaj 2 minuti, približno toliko časa, kot si porabil za pripravo, da se kava umiri in se večji delci usedejo na dno posode.

Nasvet: Turško kavo ponudi s kozarcem vode, požirek popiješ pred prvim srkom kave in si z njo očistiš okušalno paleto na jeziku. Po želji sladkaj, dodaj mleko, malo smetane … 

Poglej še, kako smo turško kavo pripravili za najbolj znanega Vrhnikčana, Ivana Cankarja: