Intervju s Carmen Clemente, svetovno prvakinjo v latte art 2022

6. Festival kave Vrhnika je bil posvečen umetnosti latte art. Imeli smo srečo, da smo lahko gostili najboljšo latte art umetnico Carmen Clemente (levo na sliki), ki je letos na svetovnem prvenstvu v tej disciplini osvojila prvo mesto. Mojstrica iz Italije nas je na festivalu navdušila s kapučini, ki so bili prava umetnina. V pogovoru za naš blog in lokalno vrhniško glasilo Naš časopis nam je razkrila, kaj je potrebno za izdelavo atraktivnih vzorcev z mlečno peno v skodelici kave in kaj je potrebno, da postaneš svetovni prvak v tej disciplini.

Kdaj in zakaj ste se začeli ukvarjati z umetnostjo latte art?

Latte art sem odkrila, ko sem odprla svojo prvo kavarno in opravila prvi tečaj. Leta 2015 sem se odločila znanje nadgraditi, naslednji tečaj sem opravila pri Luigiju Lupiju, ki ga pogosto imenujejo tudi oče latte arta v Italiji in v svetu. Kasneje sem začela sodelovati tudi z Manuelo Fensore (desno na sliki), ki je naziv svetovne latte art mojstrice osvojila leta 2019.

Kakšno kavo in mleko moramo izbrati, če želimo pripraviti dober latte art?

Če želimo okusno skodelico, potem sta osnova kakovostna specialty kava ter sveže navadno ali rastlinsko mleko. Če pa govorimo o latte art kot tekmovalni disciplini oziroma če želimo narediti vtis z vzorci, potem priporočam, da za osnovo izberete kavno mešanico, ki ima 80-% kavnih zrn Arabice in 20-% Robuste, in pasterizirano mleko z daljšim rokom uporabe. Na tak način dosežemo najboljši kontrast med kavo in mlekom in pridejo narisani vzorci najbolj do izraza.

Zakaj ste se odločili tekmovati v tej disciplini in kako izberete vzorce za tekmovanje?

Želela sem se primerjati z drugimi latte art umetniki in to primerjavo sem lahko dobila na tekmovanjih. Vzorci, ki sem jih predstavila letos na svetovnem prvenstvu, so predstavljali mene in mojo zgodbo. Pri oblikovanju vzorcev in treningu mi je pomagala Manuela Fensore, svetovna prvakinja v lette art 2019. Ona mi je pripravila risbe, saj jaz ne znam risati, mi pomagala, da sem risbe prenesla v latte art in s treningom osvojila tudi izvedbo. Vzorce sem namreč ponavljala in ponavljala, da so se zapisali v spomin mojih mišic.

Na svetovnem prvenstu je sodelovalo veliko latte art mojstrov. Kaj je po vašem mnenju odločilo, da ste letos osvojili naziv svetovne prvakinje?

  1. Strast.
  2. Osredotočenost.
  3. Fizična pripravljenost, da med izvedbo ne pride do mišičnih krčev.
  4. Ure in ure treningov.

Kako dolgo ste se pripravljali na svetovno prvenstvo, ki je letos junija potekalo v Milanu? Koliko skodelic latte art ste pripravili za trening?

Leta 2020 sem osvojila naziv italijanske prvakinje v lette art. Zaradi epidemije so svetovno prvenstvo preložili za dve leti. Vse ta čas, sem se pripravljala. Enako kot pri športu, tudi pri latte art izgubiš “kondicijo”, če prekineš s treningom. Najbolj intenzivne so bile priprave dva meseca pred tekmovanjem, ko sem trenirala od šest do osem ur na dan. Povprečno sem pripravila po 300 skodelic z latte art vzorci na dan.

Se vam pred tekmovanju tresejo roke? Kako se umirite?

Res ni enostavno. Vsako leto je težje, saj so čustva vedno bolj prisotna in jih je težko nadzorovati. Pri pripravah sta mi najbolj stali ob strani psihologinja in motivatorka Cristina Caroli iz podjetja Aroma Specialty Coffee iz Bolonge in trenerka Manuela, ki je naziv svetovene prvakinje osvojila leta 2019 ter me dve leti, ko smo čakali na tekmovanje, pripravljala na trenutek na odru. Dve leti življenja sem povsem podredila pripravam na tekmovanje in obrestovalo se je.

Festival kave Vrhnika je bil poseben tudi zaradi vas. Povedali ste, da je bil to prvi festival kave, na katerem ste nastopali kot svetovna prvakinja. Kako ste se počutili na Vrhniki?

Ja! To je bil moj prvi festival, kjer sem se predstavila kot svetovna latte art prvakinja! Vrhnika me je pozitivno presenetila. Spoznala sem čudovite ljudi, z veliko strasti do specialty kave. Navdušila me je tudi zgodba Katje in Omarja iz pražarne Escobar, ki bo ostala v mojem srcu.

Carmen Clemente na 6. Festivalu kave Vrhnika.

Vir fotografij: Zavod Ivana Cankarja Vrhnika in Carmen Clemente, osebni arhiv