V pražarni Escobar je kava pomemben del naših gurmanskih užitkov. Ne le zjutraj tudi ob kosilu in večerji je pogosto na našem meniju.

S tem razlogom smo pripravili tokratni zapis na temo združevanja oziroma povezovanja kave in hrane (coffee & food paring). Izvedeli boste, kako postreči kavo z jedmi, da boste navdušili znance in prijatelje.

Dodatna spodbuda prispevek so bili tudi odzivi na našem Instagramu, kjer ste se 100 % strinjali z nami, da se vrhunska skodelica kave lahko primerja s kozarcem vrhunskega vina ter, da vas coffee & food paring zanima in bi želeli več informacij na to temo.

Tako kot se določene vrste vina najbolje podajo k določeni vrsti živil oziroma hrane, tako se tudi kave bolj ali manj ujemajo z določenimi kombinacijami okusov jedi.

Preden se lotimo združevanje kavnih okusov s hrano, je nujno, da kavo okusite in ugotovite, katere arome in okusi prevladujejo oziroma v kateri del kolesa kavnih okusov bi jo umestili. Nato pa na podlagi tega kavo kombinirate z jedmi s podobnimi značilnostmi.

Če boste izbirali med našimi kavami, poudarke arom in okusov iz kolesa kavnih okusov najdete zapisane na embalaži. Za dodatno pomoč vam predstavljamo kavno kolo, ki najpogosteje uporabljamo v naši pražarni:

Svetujemo vam, da ob zajtrku ali malici kavo postrežete kot glavno pijačo, vedno priporočamo še kozarec vode, da si med obrokom lahko očistite okušalno paleto. Ob kosilu ali večerji pa je odvisno od vas. Mi jo priporočamo kot piko na i vrhunskemu meniju. Lahko jo postrežete samostojno ob zaključku, primerno pa je tudi skupaj s sladico.

Ne le izbor kave, ampak tudi način priprave vpliva na povezovanje kavnih okusov z okusi jedi. Ko je kava del menija, smo v pražarni Escobar navdušeni na drip pripravo, kar se rahlo odmika od tradicionalnega koncepta pitja espressa po obroku. Drip kava je nežnejših okusov in teksture. Brbončice ne odreagirajo tako intenzivno ob pitju kave, pookus hrane, zaužite pred kavo, se ohrani oziroma okus jedi ob kavi se lažje okuša.

Vendar verjamemo, da se ne strinjate vsi z nami, kava je vendarle navada, ki je kar precej globoko zakoreninjena v nas in se le postopoma spreminja. Zanimivo je bilo videti tudi statistiko odgovorov, ko smo vas na Instagramu vprašali, kako bi želeli, da vam kavo postrežejo ob gurmanskem meniju. Obe ponujeni opciji v anketi sta bili izbrani enakovredno, saj vas je 50 % izbralo espresso, drugih 50 % pa drip/filter kavo.

V nadaljevanju izpostavljamo nekaj naših predlogov za coffee & food paring. V glavno vlogo smo postavili kave z geografskim poreklom iz naše pražarne. Predlogi naj bodo smernice, ki vam bodo v pomoč pri vašem raziskovanju okusov.

SVEŽINA CITRUSOV in CVETLIC

Etiopija, Kenija in Peru so odlične spremljevalke za vse sladice, v katerih prevladujejo okusi citrusov – limone, pomaranče, borovnice, rabarbare, celo kivija…

Naši predlogi: limonina, borovničeva ali pomarančna torta, sadne pite, rolade ali sadne solate, jogurtovi in drugi sadni biskviti, palačinke z borovničevim ali drugimi sadnimi nadevi…

TEMNA ČOKOLADA in LEŠNIKI

Brazilske in intenzivnejše srednje ameriške kave se najbolj ujamejo z enostavnimi čokoladnimi okusi, sladicami iz orehov ali lešnikov, ki v kavi poudarijo priokuse orehov in temne čokolade.

Naši predlogi: vse čokoladne sladice in sladice, v katerih prevladujejo orehi, lešniki, kostanji in drugi oreščki …

DELIKATNI OKUSI SUHEGA SADJA in KOSMIČEV

Sadne in nežnejše srednje ameriške kave se prilegajo kremastim in karameliziranim sladicam s priokusom vanilje, tudi kosmičem ali sladicam s suhim sadjem. Ne priporočamo kombinacije s sladicami, v katerih prevladujejo citrusi, saj je to v nasprotju z nežnimi sadnimi toni v kavah.

Naši predlogi: sladice in pudingi z okusom vanilje ali karamele, creme brulee, kosmiči, rumove rezine …

SLANI PRIGRIZKI IN SENDVIČI

Slanim sladicam, toastu, sendvičem ali burgerjem se najbolj podajo kave zemeljskih okusov in notami kakava.

Glede na lastne izkušnje vam svetujemo, da umestite kave v vaš svet gurmanskih užitkov, ne bodo vas razočarale. Če boste pri združevanju okusov potrebovali pomoč, smo vam z veseljem na voljo.