Imaš skodelico kave v roki?

Tole danes bo namreč malce daljše, ampak zanimivo branje.

Želimo ti predstaviti anatomijo kavnega sadeža in kaj vse nam nudi!

Večkrat smo ti že pokazali kavni plod oziroma kot pravimo mi kavno češnjo. Iz osrčja kavne češnje spretni pridelovalci pridobijo zrna, iz katerih nastane tvoj jutranji napitek – vrhunska skodelica kave.

Preden pa v tvoji kuhinji zadiši aromatično kavno zrno, se morajo z zrn odstraniti številne plasti. Tudi v njih se skrivajo bogati okusi in snovi, ki jih lahko s pridom uporabimo, namesto da jih zavržemo.

Uporaba vseh delov kavne češnje, ki smo jih v preteklosti zavrgli, je tudi korak naprej v naši zero waste misiji.

Gremo po vrsti … 

Začnimo z anatomijo kavne češnje (od znotraj navzven)!

1 - Mislim, da se strinjava, da je kavno zrno najpomembnejši del kavnega plodu!

Kavno zrno je seme kavnega plodu. Velikosti zrn se razlikujejo glede na vrsto, v povprečju so dolga 100 mm in široka 5 mm. Zeleno zrno dozori znotraj kavnega plodu in postane kavno zrno. To zrno vsi poznamo in ga obožujemo, ko je spraženo do popolnosti, in iz njega nastane čudovit aromatičen napitek.

Ampak mi smo šli še korak dlje. 

Na pobudo UL-Naravoslovnotehniške fakultete smo po izvrstni skodelici kave kavnim ostankom dali še eno priložnost. 

Kavarne, s katerimi sodelujemo, so shranile kavno usedlino. Biotehniška fakulteta jih je preoblikovala v kavni briket, ki ima bogato energijsko vrednost. Lahko služi kot gorivo. Nastal pa je tudi že prototip kavne svečke.


Če le utegneš, te ob tej priložnosti prosim za sodelovanje v kratki anketi, ki bo študenti Lari pomagal pri uspešnem zaključku magistrske naloge, v kateri se ukvarja z urbanim rudarjenjem oziroma povedano enostavneje, kako lahko iz kavnega odpadka nastane gorivo.

Anketo najdeš na tej povezavi: http://razimi.eu/kk/kklogin.html Hvala za vsak odziv!

Gremo naprej.

2 – Enako kot živa bitja, ima tudi kavno zrno svojo kožo, to je prosojno tranka ovojnica, ki se imenuje srebrna ovojnica (silver skin).  

Razvije se iz jedra, njena naloga je, da zrno ščiti pred zunanjimi vplivi in preprečuje izgubo vlage. Od zrna se loči v procesu praženja.  

To ovojnico, ki nastane kot stranski produkt praženja, v naši pražarni uporabimo na dva načina. 

  • En del predamo v nadaljnjo uporabo podjetju FAVN d.o.o. V njihovih laboratorijih izdelajo vodni izvleček, ki služi kot sestavina dveh produktov vodnega seruma in kreme za obraz.  Oba izdelka najdeš v liniji kozmetičnih izdelkov Figurina. V kombinaciji z drugimi sestavinami izvlečki iz kavne ovojnice kožo pomirjajo, navlažijo in spodbujajo proces regeneracije.
  • Drugi del silver skina uporabimo kot gnojilo, saj je ovojnica bogata z dušikom. Ali v kompostu, saj so ostanki organski, lahki in zračni, kar pomeni, da se dobro mešajo z drugimi sestavinami za kompostiranje.

Če bi želel dobiti svojo vrečo silver skina za kompost, nam piši in ti pripravimo za prevzem.

3 - Pergament (parchment) je edini del kavnega sadeža, ki ne pride v našo pražarno.

To je trša plast, ki ovija kavno zrno. Sestavljen je iz treh do sedmih plasti vlaknatih celic, ki služijo kot glavne podporne celice v rastlinah. Celice se med zorenjem kavnega ploda strdijo in tako omejijo končno velikost kavnega semena ali zrna.

Ta rumenkasta lupina deluje kot naravni ščit za kavno zrno in ga ščiti pred okoljskimi dejavniki, kot so vlaga, škodljivci in mikrobi… Pridelovalci jo odstranijo po procesiranju, preden kavna zrna pripravijo na izvoz.

4 – Najbolj sadni del kavne češnje je zunanja lupina s pulpo.

Prekriva pergament. Tvori jo plast kompaktnih celic, ki vsebujejo kloroplaste in so sposobne absorbirati vodo. Barva na začetku razvoja ploda je zelena zaradi prisotnosti kloroplastov, ki izginejo, ko plod dozori. Barva ob zorenju je odvisna od sorte kave, vendar je najpogosteje rdeča ali rumena.

Pri naravnem procesiranju se lupina posuši skupaj z ostalimi notranjimi ovojnicami in zrni. Pri mokrem procesiranju pa se odstrani takoj, ko so kavne češnje obrane.

Ali si vedel?

V pražarni Escobar dobavljamo tudi posušeno zunanjo lupino, ki je kmetje ne zavržejo in jo skrbno posušijo. Iz nje nastane okusen čaj. Poskusiš in kupiš ga lahko tukaj: Kaskara kavni čaj (escobar.si)

Vse to nam daje kava.

Napiši nam, ali si izvedel kaj novega ali pa če se ti je ob tem zapisu utrnila, še kakšna uporabna ideja ali morda vprašanje?