Brez skrbi v pražarni ostajamo specializirani za kavo. Ne bomo prodajali izvirske vode, kot si ti zazdi, če na hitro prebereš le naslovno vrstico.

Mountain Water Decaf je poseben postopek odvzema kofeina iz nepraženih kavnih zrn.

Pri tej metodi sta pomembni dve dejstvi:

  • Gre za način dokofeinizacije brez kemikalij.
  • Kljub postopku dekofeinizacije kava ohrani pristen okus.

V ponudbo smo dodali novo brezkofeinsko kavo mehiškega porekla, ki ji je bil kofein odvzet po metodi Mountin Water Decaf. 

To je Mehika Veracruz.

Kako to poteka Mountain Water Decaf postopek?

  1. Postopek izvajajo v Mehiki, uporabljajo vodo z gore Pico de Orizaba, najvišje mehiške gore. V prvi fazi je pripravljen namenski vodni ekstrakt. V vodi namočijo kavna zrna, tako da se iz njih izločijo vse topne komponente, vendar pa ta ekstrakt prefiltrirajo preko posebnega karbonskega filtra, ki ujame samo kofein. V vodi pa ostanejo vse druge topne komponente, ki so v kavnem zrnu pomembne za arome in okuse.
  2. Kavna zrna za kratek čas namočijo v vroči vodi, da razširijo pore kavnih zrn, zaradi česar se kofein lažje izloči.
  3. Tako pripravljena zrna nato za 10 ur namočijo v posebnem vodnem ekstraktu, ki je namensko pripravljen kot je opisano v točki 1. Ta ekstrakt je nasičen z vsemi topnimi komponentami. Posledično se le-te iz kavnih zrn ne izločijo, ampak se odstrani le kofein, ki ga v pripravljenem vodnem ekstraktu ni.
  4. Rezultat je, da se iz kavnega zrna odstrani 99,9-% kofeina, ostale komponente, ki dajejo okus in arome ostanejo nedotaknjene. 
  5. Kavna zrna brez kofeina odstranijo iz vodnega ekstrakta in osušijo.
  6. Vodni ekstrakt ponovno prefiltrirajo preko posebnega karbonskega filtra, ki ujame samo kofein in ga nato uporabijo za naslednjo serijo postopka.

Najpomembnejše je, da v tem postopku niso uporabljene škodljivke kemikalije, ki jih uporabljajo v klasičnih postopkih dekofeinizaicije.

Naj dodamo še informacijo, da ima kava Mehika Veracruz tudi ekološki certifikat!

Če želiš na zdrav način uživati v kavi, je to prava kava zate! 

Priporočiš jo lahko tudi znancu ali prijatelju, ki zaradi zdravstvenih ali katerih koli drugih razlogov, ne smete uživati kofeina.

Nam skodelica brezkofeinske najbolj prija ob dobri večerji!

Poleg nove brezkofeinske Mehike, v naši ponudbi najdeš tudi brezkofeinsko hišno mešanico.