Navdušeni smo nad prvo tanzanijsko kavo v naši ponudbi! Kavna zrna s kooperative Usongwe so prijetna mešanica sadnih in čokoladnih not.

Hvala Tanzanija, za čudovito prvo kavno izkušnjo.

O kavi in kooperativi

Kmetijska zadruga Usongwe je bila uradno ustanovljena leta 1993, čeprav so se mali pridelovalci kave, ki so tudi danes člani zadruge, začeli združevati in povezovati že veliko prej. Kooperativa je dobila ime po okolici in bližnji dolini Usongwe, ki je naseljena z drobnimi vasicami. Zadrugo je ustanovilo približno 300 članov iz petih vasi, vseh v okolici Mbeye v južni Tanzaniji. Danes pa zadruga šteje in zastopa približno 520 malih kmetov z vsega okrožja Iwindi na podeželju Mbeya.

Pridelava kave za skupnosti, ki jih združuje kooperativa Usongwe, je najpomembnejši vir prihodka in glavni kmetijski pridelek, ostali kmetijski pridelki, ki jih pridelajo na svojih kmetijah kot so koruza, paradižnik in druga zelenjava, so namenjeni prodaji na lokalnih tržnicah in preživetju družine. Večina kmetij nadaljuje tradicijo pridelave kave, na kmetijah, ki so jih podedovali od prejšnjih generacij.

Obiranje in predelava

Proizvajalci Usongweja kavo pridelujejo kavo na kavnih nasadih v bližini svojih domov, ki so oddaljeni 15 do 30 min hoje do manjših predelovalnih postaj (washing stations). V kavnih nasadih kavo običajno pakirajo v vreče in jih dnevno z motornimi ali navadnimi kolesi, vozički ali včasih v tovornjaku, pripeljejo na predelovalno postajo. V roku 7 ur odstranijo kavne ovoje, zrna nato sortirajo, spustijo v rezervoar in jih nato pustijo fermentirati v čisti vodi približno tri dni. Vodje predelovalnih postaj, ki spadajo v zadrugo Usongwe, stalno preverjajo bazene in postopek fermentacije, da preprečijo prekomerno fermentacijo. Četrti dan kavo odstranijo iz rezervoarja in sperejo, da ostanejo vse ovoje, nato še enkrat vrnejo v čisto vodo, da se namakajo še 24 ur. Po tem se kava pripravi na sušenje na dvignjenih (afriških) posteljah.

Nakup kave v spletni trgovini +